IJsthee voor het weekend

Ik ben niet echt een zomermens, maar ik kijk toch al even uit naar een streepje zon en dit weekend is het eindelijk van dat! Omdat we op warme zomerdagen niet kunnen overleven op enkel Hugo’s en glaasjes rosé (dehydratatie, hallo), heb ik graag ook iets lekker non-alcoholisch koud staan. Als er hoge temperaturen of hoog bezoek voorspeld worden, dan maak ik zeker een kan ijsthee klaar. Niet alleen omdat het zo lekker en verfrissend is, maar ook omdat het zo fancy en pinterest-y is. Als ik mijn ogen dicht doe, hoor ik de ijsblokjes al tegen het glas tikken. Dat heb ik net met mijn ogen dicht getypt.

Een lekkere ijsthee maken, is natuurlijk de uitdaging en hangt voor mij van drie dingen af. De sterkte van de theesmaak, de zoetheid en de frisheid. Ik heb heel wat veldwerk achter de rug, om voor mijzelf de perfecte ijsthee te ontwikkelen, maar ik denk dat ik er ben. Voor diegenen die bang zijn van ijsthee: ik lust ook helemaal geen ice-tea zoals die in flesjes en blikjes en brikjes gemaakt wordt. Verse ijsthee is een wereld apart en moet je zeker eens proberen voor je zo je neus optrekt.

13646863_10210187325350043_127893856_o

Maar dus, ijsthee: het woord ijs zegt het al. Het gaat om thee die ijskoud gedronken moet worden, maar thee wordt normaal met (bijna) kokend water gezet. Hoe werkt dat dan? Er zijn twee manieren. Je kan je thee koud laten trekken of je kan je thee warm zetten en laten afkoelen. Ik ga voor de tweede methode, omdat ik dan onmiddellijk weet dat de thee goed getrokken is. Bij koud trekken heb je iets meer geduld nodig voor je weet of de thee goed getrokken is. Omdat de warme thee nog moet afkoelen, duren beide methodes wel een paar uur. Wil je snel ijsthee, dan zul je toch een blikje moeten open trekken.

13582275_10210187325230040_1102775479_o

Je begint met thee te kiezen. Ik neem thee die sowieso al zoet is, zoals thee met bosvruchten, of een ijsthee-mengeling. Ik heb een lekkere mengeling van Dille & Kamille. Kook water en voeg thee toe. Voeg iets meer van je thee toe dan je gewoonlijk doet. Zo krijg je sterkere thee en is het minder erg als de smaak wat verwatert bij het toevoegen van ijsblokjes. Als de thee getrokken is, haal je het theezakje er uit en begin je de thee af te koelen. Dit kan zo snel of traag als je wil. Als je de thee in een open kom zet en niet in een theepot, gaat het al iets sneller. Gebruik je toch een theepot, haal dan zeker het dekseltje ervan. Verdere technieken om af te koelen zijn: je theepot in een pot met koud water zetten, de theepot in de koelkast zetten (geen te hete dingen in je koelkast plaatsen, dus hier wacht je best even mee) of ijsblokjes toevoegen (maar let op dat je thee niet verwatert).

13588928_10210187325430045_1905570752_o13632620_10210187325190039_1504308747_o

Theesmaak en frisheid: check. Zoetheid doe ik door honing of suikersiroop toe te voegen. Honing toevoegen doe je het best als je thee nog warm is. Suikersiroop kan je op ieder moment toevoegen en maak je makkelijk zelf (ook met smaakjes!). Om het mooier te maken én meer smaak toe te voegen, gooi ik er nog eens de thee afgekoeld is een paar dingen bij: schijfjes citrusvrucht (limoen, citroen, sinaasappel, pompelmoes, kies maar), takjes munt, eventueel wat aardbeien. Ga hier maar lekker los in. En afwerken met extra ijsblokjes natuurlijk.

Santé!

13621789_10210187325150038_1811233400_o

 

4 thoughts on “IJsthee voor het weekend

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *