Inpakken en wegwezen: reislectuur

De vakantie is de periode in het jaar waarin ik het meest lees. Welke boeken ik meeneem op reis is dan ook een belangrijk vraagstuk. Eén dat ik met plezier oplos. In mijn enthousiasme neem ik meestal (altijd) te veel boeken mee voor de korte tijd die een vakantie maar duurt en ik koop ter plekke meestal ook nog een aantal boeken. Dan kan ik achteraf nog met een vakantiegevoel die boeken lezen.

Er zijn een aantal categorieën die ik voor mezelf maak en ik probeer van elke categorie één boek mee te nemen, afhankelijk natuurlijk van bestemming, duur van de reis en inpakmogelijkheden.

Ik wil in de vakantie (reis of niet) altijd een dik boek lezen. Iedere zomer waag ik mij aan een roman van 800 tot 1000 pagina’s. Dat is vaak een Rus, maar kan ook een Dickens zijn. De voorbije jaren heb ik Oorlog en Vrede van Tolstoy, Bleak House van Dickens en de Gebroeders Karamazov van Dostojewski meegesleurd op reis. Oorlog en Vrede volgt het leven van enkele jonge Russische aristocraten in de tijd van de Napoleontische oorlog (en vrede) en sleept je mee in hun liefdesavonturen maar toont ook op een verrassende manier hoe 19e-eeuws Rusland niet zo verschillend is van onze 21e-eeuwse levens en opvattingen. Iets wat ook opvalt in de Gebroeders Karamazov, waar je de levens volgt van drie heel erg verschillende broers. Bleak House is nog meer dan de Russische romans een échte roman, die vooral rond het verhaal draait. Dickens kan dan misschien wat ouderwets lijken, maar de aandacht voor detail en beschrijving in zijn romans verbaast mij echt bij iedere pagina. Dit jaar wordt de dikke roman waarschijnlijk de Toverberg van Thomas Mann.

13720691_10210274605611995_1318779817_o

In de zomer (meestal juni) lees ik altijd iets van Hemingway. Hemingway is dé zomerauteur voor mij, wat waarschijnlijk te maken heeft met de zuiderse zon en permanente aanwezigheid van vissers en wijn. Alert: Hemingway heeft het niet zo met happy endings. Het meest heb ik al genoten van For whom the bell tolls en The sun also rises. Met het gebrek aan zomerweer is het er dit jaar nog niet van gekomen, maar ik ga op reis op zoek naar Death in the Afternoon en lees het zeker nog voor het vallen van het blad. Anders is het niet officieel zomer geweest.

13718025_10210274604651971_1534625264_o

Ik neem ook graag een snel of dun boek mee om te compenseren voor het dikke boek waar ik minstens 6 dagen fulltime aan bezig ben geweest. Zo heb ik toch ook gevoel dat ik veel gelezen heb en je kan het makkelijk in je tas nemen om tussendoor wat te lezen. Dat raad ik met een Tolstoj niet aan. Leuke dunne boeken voor in de zomer vind ik The Hours, To Kill a Mockingbird, Wide Sargasso Sea (maar enkel als je Jane Eyre al uit hebt, volgorde!), On Chesil Beach, The end of the Affair en Val (binnenkort uitgebreid wat ik hiervan vond). Dit jaar neem ik een Agatha Christie mee, omdat ik onlangs enkele mooie versies van haar romans vond in de Oxfam Bookshop.

13699528_10210274605251986_1136139085_o

Daarnaast neem ik ook nog een zomers boek mee, wat dan meestal een boek is waarin het warm is of een boek uit een zomers klimaat. Als het geen mooi weer is op reis, kan ik toch nog plakken van het zweet bij het omslaan van de pagina’s. Vorig jaar heb ik Wide Sargasso Sea en Heart of Darkness gelezen. Dit jaar ben ik er nog niet aan uit. Nu ben ik nog bezig in Tender is the Night, maar ik probeer die uit te hebben voor we vertrekken. Zomerse boekentips zijn dus altijd welkom!

13699525_10210274605011980_259674104_o

Ik heb ook nog wat geknutseld en een paar bladwijzers gemaakt zodat de snailmailvrienden zeker ook lezen op hun vakantie. Nu enkel nog de tijd vinden om ze op te sturen. Je maakt makkelijk zelf bladwijzers door een mooie afbeelding te zoeken, er een gekleurd dik papiertje achter te hangen, een bolletjessticker te plakken, er een gaatje in perforeren en er een touwtje tussen te steken. Ik tel maar vijf stappen! Veel plezier ermee!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *