Les gauffres de ma mère

Op algemeen verzoek (hey Eva!) en ondanks het feit dat het geen weer is om een wafelijzer uit te halen, deel ik vandaag een familierecept: de bewaarwafels van mijn moeder. Ideaal om mee te nemen op daguitstap, om te delen met de collega’s die nog geen out of office ingesteld hebben of om de eieren in je koelkast op te maken voor je op reis vertrekt.

Mijn moeder maakte altijd dezelfde bewaarwafels als de kippen te veel eieren gelegd hadden, als ze tijd had of als wij er om vroegen. Nu is Jasper er ook zot van en maak ik ze op een verloren zondagnamiddag als ik eens een week geen in plastiek verpakte koekjes wil eten. Verschil met mijn moeder is dat ik er altijd chocoladedruppels en een geraspte appel in doe (ik kan geen recepten volgen zonder tweaks en waarom zou je iets maken zonder chocolade als het ook met kan). 

13728397_10210289706509508_389642613_o

Wat heb je nodig:

  • 500 gram bloem
  • 350 gram suiker
  • 350 gram boter
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 3 eetlepels vanillesuiker
  • 4 grote eieren of 5 kleine eieren
  • 1 appeltje
  • chocoladedruppels

13702458_10210289706589510_2095746356_o

Wat doe je er mee:

Smelt de boter en laat even afkoelen.
Zeef de bloem en kluts de eieren met een vork.
Meng de droge ingrediënten in een grote kom: bloem, suiker, bakpoeder en vanillesuiker. Maak een kuiltje in de bloemmengeling en doe er de geklutste eieren in.
Meng dit zachtjes met de bloem en doe er de afgekoelde boter bij.
Roer alles door elkaar tot je een homogene massa hebt. Deeg proeven is not a crime, maar zorg dat je geen buikpijn krijgt (note to self).
Schil en rasp een appeltje en meng het door het deeg. Dit zorgt voor iets soepeler wafeltjes.
Voeg ook de chocolade druppels toe.
Warm je wafelijzer goed voor en doe er steeds ongeveer een eetlepeltje deeg in voor één wafel. Laat het wafelijzer zijn werk doen. Als de wafels goudbruin maar nog wat soepel zijn, haal je ze er uit. Ze verharden nog eens ze afkoelen, dus laat ze niet zitten tot ze krokant zijn.

13717903_10210289706549509_1233212889_o
Poseren met wafels is een gave die ik niet heb

Eens ze afgekoeld zijn, kan je ze bewaren in alle dozen ter jouwer beschikking. De mijne zijn na twee dagen meestal op, maar ik denk dat je ze luchtdicht zeker vijf dagen kan bewaren.

Tip: ik maak zelf vanillesuiker door gebruikte vanillestokjes in een bokaaltje met suiker te bewaren. Scheelt toch weer wat plastiek en papier in verpakking 🙂 en zo zijn we een stapje dichter bij een ideale wereld. Smakelijk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *