#Opregenvakantie: Manchester (1/2)

Twee weken geleden vertrokken we op een reis die we eigenlijk al even wilden maken: naar the Lake District in Engeland. We overwogen de verschillende vervoersopties en vliegen was het makkelijkst. Omdat we vlogen op Manchester en daar dan toch waren, besloten we om er een paar dagen te blijven. Een goeie beslissing, en ik zeg je waarom!

IMG_4033

Manchester was eigenlijk maar een tussenstation en ook een buffer tussen thuis en echte vakantie, maar de stad is zeker de moeite van het bezoeken waard. Zo goed als alle gebouwen zijn uit rode baksteen opgetrokken, wat je ook al ziet op de trein van de luchthaven naar Picadilly Station. Zeer mooi als er blauwe lucht is (verrassend vaak) en anders eigenlijk ook. Enige minpunt aan de ruimtelijke inrichting is dat er bijna geen parken zijn in Manchester, wel heel veel parkings. De mensen in Manchester, en ook in the Lake District, zijn onverwacht vriendelijk. Ik was enkel nog maar in Londen geweest en ging er van uit dat mensen in Engeland wat somber zouden zijn door het weer, maar ze zijn echt vriendelijk en voorkomend. Zelfs in het verkeer (meer daarover in het postje over the Lake District later).

IMG_0249

Het weer, een onontkoombaar onderwerp als je naar Engeland gaat, viel echt goed mee. We hebben op 11 dagen tijd maar 2 echte regendagen gehad. Voor de rest vaak zon. In Manchester zijn er sowieso genoeg koffiebars en winkeltjes om te schuilen.

En dan het eten. Wie ooit gezegd heeft dat er in Engeland niet lekker te eten is, is de verkeerde tourist trap ingewandeld. Ik ben in Manchester geen enkele keer teleurgesteld geweest. Omdat we wel wat adresjes uitgeprobeerd hebben, geef ik je al mijn foodie tips in een volgende blogpost. Anders wordt het hier te lang.

Dus hieronder, without further ado, mijn eerste hotspots in Manchester:

IMG_0243

John Rylands Library

Een bibliotheek, echt? Ja! Eén van de mooiste bibliotheken die ik al bezocht heb. John Rylands is een 19e-eeuwse bibliotheek – als ik het mij goed herinner – en naast een schitterend gebouw hebben ze ook coole oude boeken. Niet voor iedereen even spannend, dat begrijp ik, maar zelfs al ben je geen bibliofiel, dan nog is de leeszaal echt de moeite van het bezoeken waard. Gratis, heel mooi en zoals altijd in Manchester, super vriendelijke mensen.
150 Deansgate

IMG_0248
de bibliotheek, mijn habitat

Picadilly Records

Ik heb zelf niet echt iets met vinyl maar ik was natuurlijk niet alleen op reis. Er zijn wel wat platenzaken in Manchester, maar deze focust op nieuwe vinyl en Jasper was hier al zo lang bezig met snuisteren, dat we het bij deze ene gehouden hebben. Ze hebben er een goeie, niet altijd even evidente collectie met vrij veel psychedelische muziek – vergeleken met andere winkels – omdat ze gelinkt zijn aan Liverpool Psych Festival. De muziek die gespeeld wordt, zie je ook staan aan de kassa, dus je kan het onmiddellijk mee pikken. Wat ik ook leuk vond, was hun eigen flyer met daarin hun favoriete uitgaves van het voorbije half jaar en een korte recensie en op iedere plaat stond ook een recensie door de medewerkers van de zaak..
53 Oldham Street

IMG_0246
zo veel touwtjes!

Fred Aldous

Van buitenaf lijkt dit een soort gadget-winkel, maar wel met mooie dingen: schriftjes, speelgoed, mooie boeken, maar als je binnengaat en je gaat een trap naar beneden, dan kom je in crafty heaven. Alles waar je wil mee knutselen, het is er. Ook voor de ouderwetse knutselprojectjes die je al niet meer gedaan hebt sinds een verre herfstvakantie in 1998 hebben ze de supplies én je krijgt al zin om die projectjes gewoon nog eens te doen. Zeker een aanrader. Ik kocht er een papierblok van Paper Poetry met nineties prints. Die zie je zeker nog passeren!
37 Lever Street

IMG_0242
Chinatown, wel leuk om even door te wandelen

Chapter One

Dit is de nieuwste onafhankelijke boekenwinkel in Manchester en ik had er enkele enthousiaste opmerkingen over gelezen. Ik denk dat dat enthousiasme vooral over de combinatie tussen een goeie collectie en een goeie koffiebar gaat. Maar ondanks de kwaliteit van de collectie was ik toch wat teleurgesteld in de grootte ervan. De combo boeken/koffie is inmiddels vrij ingeburgerd en ik heb toch wat meer nodig dan een latte machiatto om overstag te gaan. Wel een heel mooie winkel en vriendelijke mensen die hun boeken kennen.
19 Lever Street

Waterstones

Oké, Waterstones is een keten van boekenwinkels en dus minder sympathiek dan een onafhankelijke boekenwinkel, maar w-a-w wat een winkel. Er zijn twee Waterstones in Manchester: een kleinere in Arndale Shopping Center en een grotere in Deansgate. Ga naar de grotere, dan kan je ook John Rylands meepikken. De winkel is zo groot dat je eerst niet weet waar beginnen. Ik dwaalde eerst even rond op de benedenverdieping, zag dan dat fictie op de eerste verdieping was en ging dan alle kasten alfabetisch af voor een uur (er zijn comfortabele zeteltjes voor die vriend of vriendin die minder enthousiast is). De collecties die uitgestald zijn op tafeltjes zijn door mensen met liefde voor boeken gemaakt. Sommige zijn nogal gewoontjes per nationaliteit van de auteur verzameld, maar er is was ook een collectie met als thema ‘Wistful ● having or showing a feeling of vague or regretful longing’. Hoe mooi! Ik ben heel flink geweest en heb maar vier boeken gekocht, maar ik had zeker drie extra valiezen kunnen vullen met boeken.
91 Deansgate

Foto’s zijn voornamelijk door Jasper gemaakt. Je kan onze foto’s op Instagram bekijken op de hastag #opregenvakantie.

2 thoughts on “#Opregenvakantie: Manchester (1/2)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *