The Happiness Project – Gretchen Rubin

Geluk is soms vanzelfsprekend en soms een dagelijks gevecht met jezelf. En soms heb je een duwtje in de rug nodig of een bemoedigend woord. The Happiness Project van Gretchen Rubin is geen wondermiddel, maar ze toont wel dat veel mensen met hetzelfde zitten en pakt haar eigen geluk aan met soms heel praktische voornemens, geboden en secrets of adulthood. Bij haar eerste secret of adulthood: “people don’t notice your mistakes as much as you think”. Ja, Gretchen, ja!

The Happiness Project is de neerslag van Gretchens poging om een jaar lang aan haar eigen geluk te werken. Iedere maand heeft ze een andere focus en voornemens die er bij aansluiten. Sommige zijn voor de hand liggend, zoals ‘Aim higher’ of ‘Make time for friends’. Andere lijken moeilijk op bevel te doen, ‘Lighten up’ bijvoorbeeld, en nog andere lijken in te gaan tegen alles wat je denkt te weten over geluk, of wat denk je van ‘Buy some happiness’? Het boek is bij momenten zelfrelativerend en concreet, maar het raakt ook aan de ware aard van dingen, wat echt belangrijk is voor geluk.

Het is niet gewoon een dagboek over haar persoonlijke geluk. Gretchen heeft wel wat research gedaan naar geluk en vat dat voor ons mooi samen. Reacties van op haar THP-blog staan ook in het boek: lezers die het met haar eens zijn of net niet. Mij mag je bij die eerste soort rekenen. Haar stijl, haar humor, de manier waarop ze haar geluk aanpakt, het spreekt me heel erg aan, net omdat het vaak zo concreet en alledaags is. Daarnaast weet ze ideeën die iedereen wel heeft over het leven en geluk, zo to the point verwoorden dat je alleen kan denken ‘Ja, Gretchen, dat is zo waar!’

It is easy to be heavy: hard to be light.

of

The days are long, but the years are short.

Ik heb het allemaal al zelf gedacht maar het nog nooit zo goed onder woorden kunnen brengen. Zo klinkt (bijna) alles wat Gretchen zegt zo bekend, maar heb je er alleen nog nooit op een bewust niveau over nagedacht. Naast een dagboek en een samenvatting van potentiële geluksstrategieën is The Happiness Project ook een richtlijn. Omdat ze haar project ook als een structuur uit zet, is het makkelijk om in haar voetstappen te treden. Nog makkelijker omdat ze het op het eind van het boek allemaal nog eens uiteenzet en je alles wat je nodig hebt ook op haar website terug vindt. Ze heeft intussen een hele beweging op gang gezet. Zo blogt onder andere Olga van Team Confetti ook over haar Happiness Project. Over haar vooruitgang kan je hier lezen.

Ikzelf ben er nog niet aan begonnen, hoewel ik sommige van Gretchen’s voornemens wel probeer na te leven, zoals ‘Do it now’, ‘Act the way I want to feel’ en ‘Quit nagging’ (heeft nog niemand opgemerkt precies). Wie weet waag ik me binnenkort aan de full package.

One thought on “The Happiness Project – Gretchen Rubin

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *