Plant in de kijker: String of Pearls

De string-of-pearls plant (of Senecio Rowleyanus, als we helemaal wetenschappelijk gaan) is erg Pinterest-populair en heel erg Instagrammable. Ik zie de plant geregeld op Urban Jungle Bloggers verschijnen (de hashtag en het account) en op niet-plant-gerelateerde Instagram-accounts. Het is een hangplant met blaadjes in de vorm van bolletjes, waardoor het op een parelketting lijkt. De plant kan erg lang worden en is zo best wel opvallend, als een bos van groene bolletjes. Bovendien is de plant makkelijk tevreden te houden dus ideaal als je gewone vleeskleurige vingers hebt in plaats van groene.

IMG_0269

Ik hield mijn ogen er al een tijdje voor open, maar zag hem nog niet in tuinwinkels of via plantenruil, tot ik hem in februari spotte tijdens een etentje in de Kleinkeuken in Kortrijk. En ik mocht een stekje nemen! Ik heb voorzichtig één stengel met een aantal bolletjes losgemaakt met een klein stukje wortel en die thuis onmiddellijk in de aarde gezet. De eerste weken gebeurde er niet zo veel, tot ik het stukje wortel nog wat dieper stak en vanaf dan was het bingo. De plant in de blauwe pot is sinds februari uit een takje met 8 bolletjes gegroeid en ik heb er al verschillende stekjes van genomen.

Processed with VSCO with t1 preset

String-of-pearls is dus een snelle groeier, zeker als hij veel licht heeft en voldoende water. Soms is het een beetje eng hoe snel hij gaat. Maar het is ook leuk, want zelfs bij een jonge plant kan je al stekjes maken. Zoek gewoon een stengel die een eigen worteltje in de aarde heeft geslaan (dit gebeurt vrij snel) en knip de stengel los van de rest van de plant. Plant in aarde en geef voldoende water, maar zorg ook dat hij niet verzuipt.

IMG_0268

Als je plant te weinig water heeft, zal je zien dat de bolletjes ineenkrimpen en dof worden. Dan is het tijd voor actie, of water. Als hij gezond is, zijn de bolletjes rond en is hij mooi groen en glimmend. Dan kan hij wel even zonder water, als je de plant een tijdje zou vergeten. Ik geef mijn string-of-pearls een keer in de twee maanden wat kamerplantenmest, samen met mijn andere planten, maar verder heeft hij geen speciale verzorging nodig. Ik las dat de plant liever geen direct zonlicht heeft, maar mijn plant krijgt geregeld felle zon en heeft er nog niets aan overgehouden. Misschien is mijn plant net een echt zonneklopperstype.

IMG_0271

Het plantengeluk springt er in ieder geval van af en daarom is het één van mijn favoriete kamerplanten.

 

One thought on “Plant in de kijker: String of Pearls

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *