IJskoffie is life

Ijsthee als het warm is, is één ding, maar bij een echte hittegolf heb ik mijn dagelijks rantsoen ijskoffie nodig. Warme nachten zijn niet goed voor mijn schoonheidsslaapje, dus wat extra cafeïne kan geen kwaad. Espresso’s met melk en ijs worden nogal snel waterig, dus ik maak in de zomer telkens een voorraadje cold brew coffee voor enkele weken. Dan moeten er enkel wat ijsblokjes, een scheut melk en een lekker siroopje bij en blijf je die echte koffiesmaak hebben.

IMG_0267

Cold brew koffie zetten is een koud kunstje (hah!) en heeft vooral tijd nodig. Ik heb hier geleerd hoe het moet en heb enkel de hoeveelheden omgerekend. Ik meng 150 gram gemalen koffie met 2,25 liter koud water. Dit past net in een ijsdoos van 2,5 liter. Deze mengeling laat je minstens 8 uur in de koelkast staan, maar ik laat het meestal een hele nacht trekken, gewoon voor het gemak.

IMG_0265IMG_0273

De volgende ochtend neem je een grote kom, een zeef, een neteldoek (of een paar blaadjes keukenpapier), een trechter en een paar glazen flessen. Ik gebruik gewoon de glazen flessen van passata of fruitsap, die hebben meestal een brede hals en kan je makkelijk uitspoelen na gebruik. Leg de neteldoek of het keukenpapier in de zeef, eventueel dubbel als je zeker geen koffiebezinksel wil in je ijskoffie, en plaats de zeef op de kom. Giet je koffiemengsel voorzichtig door de zeef in de kom (ik heb wel al eens een litertje koude koffie in mijn keuken gemorst) en voilà, dit is cold brew coffee. Nu giet je die gewoon door je trechter in je flessen en die bewaar je in de koelkast. De koffie blijft een aantal weken goed, maar meestal drink je ijskoffie wel sneller dan dat hij bederft.

IMG_0274IMG_0275

Zin in een ijskoffietje? Vul je glas met ijsblokjes, giet er koude koffie in tot ⅔ van je glas, vul verder aan met melk en giet er nog een scheutje siroop in. Ik heb hazelnoot en karamelsiroop in de koelkast staan, maar je maakt ook makkelijk zelf siroop door een gelijk deel suiker en water op te warmen tot het kookpunt. Nog een rietje er in en je kan weer tegen  🙂  santé!

Processed with VSCO with t1 preset

One thought on “IJskoffie is life

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *