Chutney van rode ajuin

Een tijdje geleden gaven we een post-workshop tijdens een vrijgezellenavond, maar het was niet zomaar een vrijgezellenavond. Het was de vrijgezellenavond met de lekkerste hapjes ooit. Eén van de hapjes was gehaktballetjes met chutney van rode ajuin. Eigenlijk vrij simpel te maken maar super lekker. Dus dan heb ik het maar nagemaakt.

Ik heb wat receptjes voor chutney van rode ajuin gegoogled en de twee belangrijkste terugkerende ingrediënten waren rode ajuin en tijd. Beide had ik gelukkig op voorraad. Daarnaast gaat er ook bijna altijd iets van suiker in en een variatie op rodewijnazijn, rode wijn en/of porto. Dat zorgt voor de zoetzure smaak.

img_0293

Ik heb de chutney al gegeten bij gehaktballetjes, uit het potje met een beetje jonge kaas en een variatie ervan met rode bietjes bij een hot dog (die dan waarschijnlijk een haute dog werd). Hij werd zelfs goed ontvangen door mijn zus (een kieskeurige eter) en mijn metekindje van 2,5 jaar. Een echte crowd pleaser dus. Over naar het recept!

img_0292

Het recept

Ingrediënten:
4 grote of 5 kleine rode ajuinen
2 takjes rozemarijn
5 cl rode porto
5 cl rodewijnazijn
3 el bruine suiker
eventueel een gedroogde chilipeper

Bijt op je tanden en snijd de rode ajuin in helften en dan in hele fijne ringen. Snipper de rozemarijnblaadjes. Stoof samen op een laag vuurtje tot de ajuin zacht is (ongeveer twintig minuten). Als je wat pit wil, kan je er een gedroogd chilipepertje bij doen. Laat je het pepertje heel, dan geeft het pit af en kan je het er achteraf gewoon uit vissen. Als de ajuin zacht is, voeg er dan de suiker, de porto en de rodewijnazijn aan toe. Roer goed en laat verder stoven tot het vocht verdampt is (opnieuw ongeveer twintig minuten). Kruid af met peper en zout. Laat de chutney even afkoelen en doe in bokaaltjes.

img_0291

Met deze hoeveelheid vul ik één bokaal die ik in de koelkast bewaar. Met vier eet je zo’n bokaal in één maaltijd op. Met twee kan je er goed van eten en de rest van de week wat met een vork uit vissen en opeten met kaas. Langer dan een week of twee zou ik het niet bewaren, maar dat zal je zelf ook wel niet willen. Smakelijk!

img_0294

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *