Frisse citroen-kamillekoekjes

Eén van mijn voedselvoornemens dit jaar – de enige voornemens waar ik aan mee doe – was om nieuwe gebakrecepten te proberen. Ik heb mij de eerste 8 maanden van het jaar niet echt aan dat voornemen gehouden, maar nu ben ik er vollen bak (hah) mee aan de slag. Vandaag op het menu: kamille-citroenkoekjes.

img_0309

Ik weet niet hoe het gebeurd is, maar ergens dit jaar raakte ik gefascineerd door thee in eten. Ik zag het overal (looking at you, Great British Bake-Off), maar ik had het nog niet zelf geprobeerd, tot ik een onweerstaanbare drang kreeg om kamille in koekjes te doen. Ik dacht dat ik sowieso sterke thee moest zetten en die op één of andere manier in het beslag verwerken, maar ik vond alleen maar recepten waarbij de thee rechtstreeks in het beslag ging. Dus dan heb ik ook het maar zo gedaan. Het recept dat ik gevolgd heb, vind je hier. In plaats van suiker heb ik citroenglazuur op de koekjes gedaan.

Voor de thee-snob: ik gebruik voor thee ook altijd volledige kamillebloempjes, maar hier is het echt makkelijker als je theezakjes gebruikt, omdat de kamille daarin al heel fijn is. Als je enkel kamillebloempjes in huis hebt, kan je die wel even door vijzel halen en dan zeven, zodat je zeker geen grote stukken kamille in je koekjes hebt.

img_0308

En nu, het recept.

Ingrediënten:

225 gr boter
110 gr suiker
4 tl kamille (3 zakjes)
zeste van 1 citroen
225 gr bloem
110 gr maïzena

img_0307

voor het glazuur (hoeveelheden op gevoel):
bloemsuiker
citroensap
fijne kamille

Haal de boter op tijd uit de koelkast zodat ze al wat zacht kan worden. Mix met de suiker tot het licht en een beetje fluffy is. Meng er dan de kamille, de citroenzeste en een snuifje zout onder. Zeef de bloem en de maïzena en voeg toe aan het botermengsel. Kneed tot het deeg een bol vormt. Rol worstjes met het deeg, verpak ze in vershoudfolie en leg minstens een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden, bedek een bakplaat met bakpapier en snijd schijfjes van je deeg. De schijfjes zetten bijna niet uit, dus je kan ze vrij dicht bij elkaar leggen op je bakplaat. Zet dit in de oven voor 15 tot 20 minuutjes, tot ze goudbruin langs de randjes zijn.

Laat afkoelen op een rooster en maak je glazuur. Doe enkele theelepels bloemsuiker in een kommetje met een halve theelepel of minder kamille en doe dan citroensap bij tot je de juiste consistentie hebt van je glazuur: niet meer vast, maar ook niet te vloeibaar, anders loopt het van je koekjes. Versier je koekjes en laat nog even staan zodat je glazuur zich kan zetten. Voila, smakelijk!

img_0311
Poseren met de frambozenclafoutis

2 thoughts on “Frisse citroen-kamillekoekjes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *