Whiskey-appelcakejes voor de herfst

Vorige week schreef ik over mijn liefde voor de herfst en nu iedere dag herfstiger wordt, is het helemaal tijd voor appels en kaneel. Ik wou graag appelcrumblecakejes maken vandaag, maar mijn crumble kwam echt niet van de grond (ik denk dat mijn boter al te veel op kamertemperatuur was). Dus heb ik de crumble maar gelaten voor wat het was (no hard feelings) en er whiskey-appelcakejes van gemaakt. Mét kaneel natuurlijk!

Kaneel is een typische herfstsmaak omdat ze zo goed samen gaat met appels en mij doet ze altijd denken aan mijn laatste jaar aan de universiteit omdat we toen bijna iedere dag appelkaneelcake aten. Nu, iedere dag kaneel is een beetje veel, geloof mij, maar zo eens op een zondag kan het zeker! En met een beetje whiskey erbij is het niet te overheersend.

img_0321
Toch maar met een tasje thee binnen spelen

Waarom whiskey: het appelcrumblecake-recept dat ik ging volgen, deed een beetje calvados bij de appels, maar ik heb geen calvados in huis. Whiskey leek mij van smaak en gevoel het dichtst bij calvados te komen, daarom dus. Van het oorspronkelijke recept blijft dan enkel de appel en de kaneel over, want voor de cake zelf, ben ik gegaan voor het beslag dat ik altijd gebruik. Voila, dan is alles over deze herfstsfeermaker gezegd, behalve het recept dat je hieronder vindt.

img_0323

Ingrediënten:

250 gram zelfrijzende bloem
250 gram suiker
4 eieren
160 gram boter (op tijd uithalen zodat ze al wat zacht kan worden)
2 tl vanillesuiker
1 tl kaneel

2 appels
een scheut whiskey
een beetje citroensap zodat de appels niet kleuren

Het cakebeslag is eigenlijk het 4/4-gebak uit Ons Bakboek van die goeie ouwe boerinnenbond. Zij doen er heel ingewikkelde dingen mee, maar ik meng gewoon alle ingrediënten, behalve de appels, whiskey en citroensap, in de Kitchenaid tot het een net, homogeen beslag is.

Processed with VSCO with t1 preset
Deze cakejes zorgen garantie voor al je herfstvitamines!

Dan schil je de appel, snijd je ze in klein stukjes, sprenkel je wat citroensap over en een scheut whiskey. Laat even intrekken (ik heb ze vijf minuutjes laten staan) en meng dan met een lepel door het cakebeslag.

Verwarm de oven voor op 180° C, plaats vormpjes in een muffinplaat en vul kleine cakevormpjes met je beslag tot ze ongeveer ⅔ vol zijn. De cakejes rijzen nog in de oven en je wil geen muffinplaat vol deeg. Plaats de cakejes in de oven. Ze doen er ongeveer een halfuur over voor ze perfect zijn, maar ga vanaf 20 minuten toch af en toe eens kijken. Als je er een metalen breinaald in het midden insteekt en ze komt er schoon weer uit, zijn de cakejes klaar. Smakelijk!

img_0322

One thought on “Whiskey-appelcakejes voor de herfst

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *