Podcasts voor beginners

Mijn lief zegt mij al een tijdje dat ik gewoon eens een podcast moet opleggen. Ik kijk namelijk heel graag tv, ook als ik in de keuken sta, post maak of iets ingewikkelds probeer te breien, terwijl het dan helemaal niet zo handig is om je ogen op iets anders te hebben. Ik hield de boot af omdat ik er lang van uit ging dat podcasts allemaal over obscure muziek of vuile moppen gingen en omdat ik niet zo goed wist hoe ik ze moest beluisteren. Je bent soms wel even op zoek naar de juiste podcast, maar ik heb er intussen een paar goeie beluisterd, een paar intrigerende op mijn luisterlijstje staan en ik weet al iets beter hoe ik op zoek moet naar nieuw luistermateriaal.

En voor de leek, hoe beluister je zo’n podcast: als je via je iPhone of iPad luistert, ga je gewoon naar de Podcast-app en zoek je een podcast op naam, of kijk je bij Uitgelicht of Hitlijsten. Dan vind je meestal wel iets dat je aanstaat. Of je luistert via SoundCloud. Ik weet dat het basic is, maar het duurde echt even voor ik dat door had.

img_0328

Mijn eerste podcast: Serial

De eerste podcast die ik beluisterde, omdat die vrij centraal stond in de Podcast-app, is waarschijnlijk één van de bekendste podcasts: Serial is een productie van This American Life (zeggen ze iedere begingeneriek) en vertelt in verschillende afleveringen 1 waargebeurd verhaal. In het eerste seizoen was het dat van een jonge Amerikaan die jaren geleden veroordeeld is voor de moord op zijn ex-vriendin, maar van wie de schuld toch onzeker lijkt. Het tweede seizoen vertelt het verhaal van een Amerikaanse soldaat die deserteerde in Afghanistan en vijf jaar vastgehouden werd door de Taliban. De vraag hier: moet deze soldaat nog zijn gestraft worden voor desertie? De verhalen worden steeds van heel verschillende invalshoeken bekeken, er worden getuigen en experts bij gehaald en er wordt echt ouderwets diep gegraven. Het houdt je aan je toestel gekluisterd én je leert nog dingen bij ook.

Waar ik nog jaren naar ga luisteren: Gilmore Guys

Toen ik deze vond, heb ik eerst vijf minuten gelachen omdat ik het geniaal en ongelooflijk mooi vind dat dit bestaat. Twee mannen, de Gilmore Guys, bespreken samen iedere aflevering van Gilmore Girls (voor de leek, dat zijn er veel). De ene, Kevin, heeft alle afleveringen al gezien, de andere, Demi, is ze aan het bekijken en heeft dus geen voorkennis. De podcast heeft verschillende rubrieken zoals ‘Pop goes the culture’ en ‘F-f-f-fashion Report’ en iedere aflevering sluiten ze af door samen, eventueel met de gast van de dag, de themesong te zingen. Dit is echt pure feelgood en een goede voorbereiding op de nieuwe afleveringen van Gilmore Girls in november (siked!).

img_0326

Inspirerende meisjes: Blogtacular

In de Blogtacular Podcast interviewt Kat Molesworth van Blogtacular iedere aflevering een andere vrouw die van haar passie/hobby haar werk heeft gemaakt. Die passie is altijd bloggerelateerd, maar die blogs gaan over verschillende onderwerpen, zoals koken, reizen of sport (ja, sport!). Kat en haar interviewees geven heel praktische tips soms om het te maken, maar het leukste vind ik het enthousiasme dat uit de gesprekken spreekt. Je krijgt zin om je werk af te bellen en gewoon helemaal voor jezelf te beginnen. Het eerste seizoen staat volledig online en Kat is nu aan het werk aan het tweede seizoen.

Watertanden met The Boy who Bakes: Stir the pot

Dit is een vrij nieuwe podcast en ik heb alleen nog maar de eerste aflevering gehoord, waarmee ik toch de helft van de serie beluisterd heb. In Stir the Pot gaat sympathieke boy-baker Edd het gesprek aan met andere gepassioneerde koks, patissiers of eters en ze graven diep. Het leukst vond ik het gesprek over food memories. Zo veel van onze herinneringen hangen samen met eten en de manier waarop we omgaan met eten zegt ook veel over ons. En het gaat gewoon over eten wat het beste is in de wereld!

Op mijn luisterlijstje:

Als ik door mijn huidige podcasts geraak, heb ik al een lijstje staan met nieuwe om te beluisteren. Zo stopt het nooit! Je vindt mijn lijstje hieronder en dan doe ik over enkele maanden misschien daar ook mijn zegje over.

2 thoughts on “Podcasts voor beginners

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *