Anna’s rasterdekentje

Kleine baby’s verdienen warme dekentjes. Daarom maak ik voor geboortes in de familie zo goed als altijd een dekentje, soms gebreid, soms gehaakt, maar wel altijd iets anders. Voor het zoontje van mijn nicht maakte ik een grote granny square in allemaal verschillende kleuren. Voor de pop van mijn metekindje had ik een chevrondekentje gemaakt in wit, blauw, geel en groen. Omdat ik voor even genoeg gehaakt had, nam ik voor het kindje van mijn zus, Anna, de breinaalden ter hand en maakte een rasterdekentje.

Processed with VSCO with f2 preset

Het is niet zo moeilijk en eigenlijk moet je pas op het einde gaan nadenken bij dit dekentje. Je breit de horizontale strepen in je dekentje en de verticale strepen naai je er achteraf gewoon op. Zorg dat je twee soorten wol van dezelfde dikte hebt en hou er rekening mee dat je op het einde nog een heleboel draadjes mag insteken. Hoe kleiner je rasters, hoe meer draadjes natuurlijk, dus hou daar rekening mee en werk eventueel met grotere rasters.

img_0345img_0344

Mijn dekentje is 70 op 90 cm. Anna kan er dus nog even onder liggen. Ik weet niet precies hoeveel steken ik opgezet heb, dus dat zal je zelf een beetje moeten zien. Ik heb het dekentje helemaal in tricotsteek gebreid (steeds een rij rechts en dan een rij averechts) en iedere 11e rij in het blauw gedaan. Bovenaan heb ik ook een boord in het blauw gebreid. Deze is bij mij nog in tricotsteek, maar had ik beter in een boordsteek gebreid, want nu krult die een beetje op. Hier kan je het al onmiddellijk beter doen dan ik!

img_0343

Als je dekentje helemaal gebreid is, steek je het best je losse draadjes onmiddellijk in. Anders neem je die per ongeluk mee in je geborduurde rijen en dan zit je met knobbels. Om vierkante rasters te bekomen, meet je hoeveel afstand er is tussen je horizontale rijen. Dan naai je telkens om dezelfde afstand een verticale rij. Bij mijn dekentje is er om de 8 verticale rijen een rij blauw. Je naait je rijen tussen twee steken van je gebreide dekentje in en dat doe je zoals op de foto’s hieronder:

Je begint door je naald onderaan je deken in je eerste steek van de slechte kant naar de goede kant te steken. Dan maak een een lus, steek je je naald weer dicht bij de plaats waar ze naar boven is gekomen en laat je ze weer omhoog komen in het hoogste eind van je lus. Klinkt ingewikkelder dan het is en als je de foto goed bekijkt, zal je het denk ik wel snel doorhebben. Zo niet, laat iets weten! Dan probeer ik het nog eens wat duidelijker voor te tonen.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *