Plant in de kijker: de gatenplant

De onbetwiste koningin van mijn living is mijn gatenplant (dat is een officiële naam) of monstera deliciosa. Haar grote bladeren en luchtwortels brengen de jungle een beetje in huis. Ze is super makkelijk te verzorgen en iedere keer als er zich een nieuw blad uitrolt, word ik zo blij. Jonge bladeren zijn vol, maar hoe groter de plant wordt hoe meer bladeren gaten hebben.

img_0405

De gatenplant is een telg van de aronskelkfamilie en haar natuurlijke habitat is het tropische regenwoud. Dat betekent niet dat ze enkel in vochtige omgevingen gedijt. Haar iedere week een geut water geven houdt haar gezond. Net als mijn andere planten krijgt ze een keer in de maand kamerplantenmest. Doordat ze in de woonkamer staat, heeft ze het nooit echt koud (nooit minder dan 15° C), maar heel warm moet ze het ook niet hebben. De gatenplant is geen liefhebber van direct zonlicht, dus ze staat bij mij iets verder van het raam.

img_0402

Ik ben vorig jaar even op zoek geweest naar een mooie gatenplant voor op de kast, maar ik vond alleen grote, dure exemplaren. Een monstera wordt makkelijk twee meter en dan wordt het wat moeilijker om ze te verhuizen. Ik vond er uiteindelijk een kleintje bij Dille&Kamille voor € 6,95. In een jaar tijd is ze in omvang verdubbeld en ik heb haar net verhuisd naar een grotere pot. Als ze de volgende keer verpot moet worden, ga ik toch een extra paar handen nodig hebben.

img_0397

img_0396

Stekken heb ik nog niet gedaan. Daarvoor snijd je (naar het schijnt) een blad af met een luchtwortel aan en zet je dat in water of heel vochtige aarde. Omdat we nog in de honeymoon fase zijn, wil ik nog niet in haar bladeren snoeien. Misschien volgend jaar!

 

3 thoughts on “Plant in de kijker: de gatenplant

  1. Hoi Karen! Toeval wil dat ik vorige week net een bananenplant kreeg van een vriend. En wow, ik wist niet dat die zo groot zijn en zo groot worden. Dus misschien kan je iemand anders gelukkig maken met je bananenplant? Als je tips hebt voor de verzorging ervan, laat gerust iets weten! Of als je eens iets anders wil ruilen!
   Fijne zondag,
   Trees

 1. Ivm verzorgen van bananenplant doen wij : op een tochtvrije plaats zetten. Één keer per week rijkelijk water geven. Wanneer de plant het goed doet dan komt er telkens bovenaan een opgerold groen blad piepen, dat zich uiteindelijk ontrolt. Onderaan kunnen oudere bladeren verdorren, bruin worden. Géén paniek, t is zo en gewoon tot aan de aarde naar beneden scheuren om tenslotte met een mesje voorzichtjes los te snijden. Véél succes!

  Heb jij mss een stekje van een pannenkoekenplantje voor mij?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *