Anna’s babykousjes

Een aantal jaar geleden toen mijn metekindje geboren werd, had ik voor haar een paar kleine kousjes gebreid. Ik dacht dat mijn zus er gewoon voor de geste blij mee was, want het waren niet echt speciale kousjes en je kan er niet op wandelen want ze hebben geen echte zool. Nu vroeg ze mij na de geboorte van Anna om er nog een paar te maken. Blijkbaar zijn ze ideaal voor baby’s. En baby’s wandelen ook nog niet, dus dat van die zool maakt helemaal niet uit. Vandaag dus het patroontje voor kousjes om niet op te wandelen!

img_0438

Toen mijn zus die kousjes vroeg, moest ik even op zoek in het archief van mijn notitieboeken. Ik vond het uiteindelijk vier boeken geleden terug, een ingeplakt papier met wat notities bij. Het oorspronkelijke patroon kreeg ik van mijn schoonzus toen we duizend kousjes moesten breien voor een doopsuikertje (niet echt duizend). Ik heb het zelf wat aangepast om makkelijker rond een enkeltje te passen. Als je een beetje gewoon bent van patronen te volgen, kan je het ook makkelijk zelf groter maken.

img_0429

Ik doe ongeveer anderhalf uur over één kous, dus je hebt al snel een paar. Want ja, het is wel de bedoeling dat je twee kousjes maakt. Ideaal om restjes wol te verwerken, want je hebt niet zo veel wol nodig per kous.

Het gaat als volgt:

Zet 39 steken op en brei 14 rijen gewoon rechts.

Rij 15: brei 25 steken rechts (15 + 10) en haal dan steek 24 over steek 25 (steek 9 over 10 van je laatste tien steken die nu op je rechternaald zitten). Op je rechternaald heb je nu 24 steken en op je linker 14.

IMG_0431.JPG

Draai je brei om en brei 8 steken averechts terug. Brei steek 9 en 10 samen averechts.

IMG_0433.JPG

Draai om, brei 10 steken rechts en haal steek 9 over steek 10.

Draai je brei opnieuw om en brei 8 steken averechts terug. Brei steek 9 en 10 samen averechts.

Blijf dit herhalen tot je aan beide kanten van je middenstuk nog 9 steken overhoudt. Je hebt dan normaal net een rij averechts gebreid en hebt op je rechternaald 18 steken en op je linkernaald 9. Brei je rij verder rechts uit. Je houdt 27 steken over.

IMG_0428.JPG

Brei je volgende rechts, de volgende rij averechts en blijf in tricotsteek breien tot je 10 rijen hebt boven je initiële 14 rijen rechts (*). Brei daarna nog 8 rijen in boordsteek (2 rechts, 2 averechts) en zet af.

IMG_0430.JPGIMG_0436.JPG

Plooi de goede kant naar binnen en naai de kous toe (behalve aan de bovenkant natuurlijk).

IMG_0437.JPG

* Je kan de kous ook in twee kleuren breien. Dan wissel ik van kleur na de 4e rij tricotsteek.

img_0435

One thought on “Anna’s babykousjes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *