Wat schaft de pot #1

Eten is één van de belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens mijn dag, tijdens het eten of ernaast. ‘Wat maak jij vanavond’ of ‘wat heb je mee voor deze middag’ zijn veelgestelde vragen op het werk. Dé queeste van de dag is een briljant idee voor het avondeten. Omdat niet iedereen altijd zin heeft in die queeste, deel ik een paar ‘amai, dat heb ik écht goed gedaan’-gerechtjes van de voorbije weken. Dan moet je het enkel zelf nog klaarmaken.

Ik kook meestal vrij simpel, maar ik let erop dat ik genoeg groenten binnen krijg en ik probeer alles uit mijn koelkast volledig te gebruiken, zodat er zo min mogelijk in mijn vuilnisbak terecht komt. Daarnaast let ik er wel op om groenten die in seizoen zijn te eten en maak ik zelden vlees klaar. Nu klinkt het alsof ik heel gezond eet, maar chips en chocolade zijn mij niet vreemd, geen zorgen.

Dus, wat schaft de pot.

img_0425

Raap-knolseldersoep en toast met pompoenspread (4 personen)

Stoof een ui en een teentje look. Was en versnipper een prei, schil en snijd een wortel en was en snijd een paar stengels gewone selder (of die van je knolselder als ze er nog aan zitten). Het loof van de selder gebruik ik niet, om een mooie bleke soep te hebben. Stoof samen met de ui. Schil een drietal rapen en een halve knolselder. Snijd in blokjes en voeg toe aan de kom met groenten. Laat meestoven en schil intussen een aardappel en snijd deze ook in blokjes. Kruid met peper en zout. Voeg de aardappel aan de kom toe, gooi er een bouillonblokje bij en 1,5l water. Als je soep straks te dik is, kan je er nog steeds water aan toevoegen na het mixen. Bind een blaadje laurier en een paar takjes tijm samen en laat meekoken tot het hardste ingrediënt zacht is. Hier zal dat de knolselder of aardappel zijn. Als je deze makkelijk met een vork kan doorprikken, haal je de soep van het vuur. Haal er de laurier en tijm uit en zet er de mixer in. Als de soep goed fijn is, zet je ze nog even op het vuur om door te koken. Proef nog eens of soep goed afgekruid is en doe er eventueel nog peper en zout bij. Is ze te dik, dan kan je er nog wat water bij doen.

Ik at de soep met een cracker met pompoenspread (opnieuw een brilliant idee van Hanne Pee). Daarvoor heb ik gewoon een teentje look fijngesnipperd en gestoofd en een stuk pompoen ter grote van mijn hand in stukjes gesneden en toegevoegd. Dan schuif je wat met je pompoen zodat je een leeg stuk in je kom hebt en daarin doe je garam massala, komijn, komijnzaadjes, kerrie en kurkuma. Laat dit even roosteren tot het zijn aroma loslaat en meng dan met de pompoen. Als de pompoen zacht is, prak je alles met een vork tot je de consistentie van een spread hebt. Doe er nog wat citroensap bij, zodat je het even kan bewaren en klaar is kees.

img_0426

Pasta met kastanjechampignons, raapjes en parmezaan (1 persoon)

Kook water voor je spaghetti of capellini. Snipper een teentje look fijn en snijd een raap in fijne brunoise. Borstel een half bakje champignons en snijd in kwartjes. Zet een pan op het vuur en stoof je look en raap. Doe je pasta in het water. Als de look begint te ruiken en de raap al iets zachter is, doe je de champignons er bij. Champignons bak je het best op een hoog vuur. Ik had nog een restje gerookte ham in huis, dus dat heb ik fijngesneden en even meegebakken. Giet je pasta af als ze gaar is en doe ze in de pan bij de champignons. Bestrooi met geraspte parmezaanse kaas. Heb je peterselie in huis, dan is het waarschijnlijk ook heel lekker als je die fijn snippert en over de pasta strooit. Smakelijk!

img_4670

Pasta met selderpesto en brunoise van knolselder en wortel (2 personen)

Als je met selder kookt, bijvoorbeeld als je soep maakt, kan je ook altijd het loof van die selder gebruiken. Deze keer wou ik mijn rapensoep niet te donker van kleur maken, dus hield ik het loof apart. Omdat het zo zonde is om dat weg te gooien, heb ik er pesto van gemaakt.

Kook water met zout en blancheer het loof van 1 selder in 1 minuut. Haal uit het water en dep droog. Rooster een klein handje amandelen in een pan. Haal van het vuur en doe met een stuk parmezaanse kaas in je keukenrobot. Laat draaien tot het bijna poeder is. Voeg dan het loof, een teentje look, twee takjes basilicum, peper en een goeie scheut olijfolie toe. Laat draaien en voeg eventueel nog olie toe, als de pesto niet de juiste consistentie heeft.

Kook water voor je linguine. Snijd een kwart van een knolselder en drie wortelen in fijne brunoise. Stoof in olijfolie tot het zacht is, terwijl de pasta kookt. Rooster een half handje pompoenpitten in een pan. Dien de pasta op met de knolselder en wortel, de pesto, de pompoenpitten en eventueel nog wat extra parmezaanse kaas.

Normaal gebruik ik hiervoor maar de helft van je pesto. De andere helft vries ik in. Dan heb je altijd een makkelijke maaltijd achter de hand.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *