Plant in de kijker: de avocadoplant

De avocadoplant, iedereen heeft zich er al eens aan gewaagd, maar niet iedereen heeft zijn beminde pit tot een echte plant zien uitgroeien. De sleutel tot een jonge plant – je hoort het misschien niet graag – is geduld. Weken, maanden geduld. Dan heb je wel er wel een mooie groene vriend bij, met een dunne stam en groene, langwerpige blaadjes. Eentje die je helemaal zelf gekweekt hebt. De lange weg is dus zeker de moeite waard.

img_0457

Maar het begint natuurlijk met de pit. Als je nog eens guacamole, bagels met avocado of chili maakt, houdt je pit dan bij. Spoel de restjes vruchtvlees van de pit (anders gaat die schimmelen) en zoek vier tandenstokers bijeen. Steek de tandenstokers ter hoogte van het midden van de pit op gelijke afstand van elkaar. Neem een glas of een bokaaltje, zet de pit met tandenstokers er op en giet er water in, zodat je pit met zijn poep in het water zit, de gepunte kant naar boven want daar komt het stengeltje uit.

img_4923

Nu begint het lastigste werk. Zet de pit op de vensterbank, zorg dat er altijd voldoende water is en de pit altijd met zijn onderste helft in het water zit en ververs af en toe het water. Er zullen weken voorbij gaan en je zal niets zien gebeuren. Misschien na vier weken, misschien na zes of misschien zelfs pas na acht weken, ga je zien dat je pit zich begint te openen. Geniet van dit magische moment.

img_0455

Want hiermee is het nog niet afgelopen. Nadat de pit is beginnen barsten zal er eerst een wortel tevoorschijn komen. Even later (of een heel stuk later) zal je een stengel zien die al gauw een blad krijgt. Wacht tot je plant stevig in haar schoenen staat en een mooie wortel en wat blaadjes heeft voor je haar in aarde zet. Kies een grote pot (zeker 25cm diameter), vul met potaarde en zet je plant er zo in, dat de pit nog net boven de grond zit, zoals hieronder.

img_0451

Eens je nieuwe vriend in een pot staat, moet je er een beetje voor leren zorgen. Niet alle avocadoplanten zijn dezelfde. Sommige willen veel zon, andere worden bruin als ze te dicht bij het raam staan (zie mijn oudste exemplaar). Je ziet snel wanneer ze dorst hebben, als de blaadjes slap gaan hangen. Hou je vriendje de eerste weken goed in de gaten, leer hem kennen en dan komt alles goed! Jullie zijn nu toch al zo ver gekomen.

img_0453

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *