Decline and Fall – Evelyn Waugh

Begin 2016 vroeg Goodreads me hoeveel boeken ik dit jaar wou lezen. Vorig jaar las ik er 21, dus om mezelf een beetje uit te dagen, nam ik me voor om er dit jaar 25 te lezen. Iedere keer als ik een boek uit heb, ga ik naar Goodreads en klik ik voldaan ‘I’m finished’ aan. Op een bepaald moment lag ik twee boeken voor op mijn eigen challenge, maar mijn dikke zomerklassieker heeft me even uit de competitie gehaald. Begin november zag ik dat ik nog 7 boeken te lezen had om mijn ambities te vervullen. Dus lees ik nu gewoon één boek per week en vorige week las ik Decline and Fall van Evelyn Waugh.

Ik leerde Evelyn Waugh kennen door zijn klassieker Brideshead Revisited (ja, Evelyn is een man). Ik krijg nog melancholische rillingen als ik eraan denk, dus ga alvast naar de dichtstbijzijnde boekenwinkel om je exemplaar te kopen, als je deze nog niet hebt staan, en nu je toch buiten bent, koop intussen ook een doos zakdoekjes. Decline and Fall is Waughs eerste roman (verschenen in 1928) en is veel lichter van toon dan zijn latere werk.

img_0459

De ‘held’ van de roman, Paul Pennyfeather, wordt van Oxford gestuurd wanneer hij buiten zijn wil om naakt op de premises verschijnt, heeft geen manier om zichzelf te onderhouden en wordt van pure miserie leerkracht in het Welshe Llanaba Castle internaat. Daar aangekomen, vertellen zijn kleurrijke collega’s hem spontaan hun bizarre en vaak veranderende levensverhalen en gaat Pennyfeather, die niet opgeleid is als leerkracht, allerlei manieren zoeken om zijn leerlingen bezig te houden.

Alle avonturen op de school worden op een zwart-komische manier verteld. Eén van de kinderen laat nogal droog het leven doordat het startschot voor een loopwedstrijd amateuristisch wordt gegeven. Halverwege de roman verlaten we de educatieve scène, wanneer Pennyfeather gaat trouwen met de rijke moeder van één van zijn leerlingen, maar het huwelijksbed is niet waar hij eindigt (dum dum internationale misdaad dum).

img_0460

De roman neigt af en toe naar slapstick, maar de heel erg droge maatschappijkritiek redt het daar helemaal van. De erg verschillende personages bieden je ook een diverse blik op het leven en hoe we dat het beste doorstaan.

“I don’t believe (…) that people would ever fall in love or want to be married if they hadn’t been told about it. It’s like abroad: no one would ever want to go there if they hadn’t been told it existed.”

De roman geeft je niet dezelfde diepgang als Brideshead Revisited (ben je al onderweg om die te kopen?), maar het is perfect om even tussendoor te lezen en fijn mee te gniffelen.

One thought on “Decline and Fall – Evelyn Waugh

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *