De lekkerste appelconfituur met tijm

Eén van mijn favoriete zomeractiviteiten is confituur maken van vers fruit (het liefst uit de tuin van mama en papa). Eens de laatste frambozen en jeneverbessen geplukt zijn, is er eigenlijk niet zo veel meer te doen. Dacht ik! Tot Sara een hele zak appelen meebracht omdat ze die zelf niet op kreeg. De appels zijn intussen herbestemd tot een appelwalnotencake, appelajuinenchutey en een heerlijke appelconfituur. Een kleine zomertraditie in november: mijn geschenk aan jullie!

img_0463

Veel mensen lijken een beetje bang te zijn voor confituur, maar eigenlijk is het heel simpel. Je hebt fruit nodig, je hebt geleisuiker nodig (vind je bij de gewone suiker in de supermarkt) en eventueel enkele smaakmakers. Je kan ook altijd wat extra citroen toevoegen aan je confituur. Dan zorg je enkel nog voor propere bokaaltjes. Ik recycleer gewoon elk bokaaltje in mijn huishouden, maar je kan er ook leuke kopen in Dille & Kamille.

img_0468

De klassieke appelconfituur wordt met hopen kaneel gemaakt, waardoor je confituur aan appelmoes of appelflappen doet denken. Om het toch eens anders te proberen, heb ik de appels met tijm gecombineerd. Ik ben laaiend enthousiast.

IMG_0462.JPG

Ingrediënten

1000 gram appels
500 gram geleisuiker (afhankelijk van de suiker. Sommige suikers willen een 1000/1000 verhouding)
8-tal takjes verse thijm
1 citroen

Schil de appels en snij in blokjes. Besprenkel met citroensap. Rits de tijmblaadjes van de takjes en hak fijn. Meng alles met de suiker en plaats op het vuur (sommige geleisuikers willen eerst een paar uur rusten. Lees zeker wat op het pakje staat). Zet je bokaaltjes klaar op een handdoek. Breng de fruitmengeling tot het kookpunt en laat het daar 4 à 5 minuten, tot de appelstukjes zacht zijn en uit elkaar beginnen te vallen. Zet het vuur uit en vul je bokaaltjes met de confituur. Ik doe dit gewoon met een pollepel (voorzichtig hier). Als je bokaaltjes helemaal vol zijn, zet je het deksel er op, draai je het stevig dicht en zet je het bokaaltje op zijn kop. Dan wordt het luchtdicht getrokken. Laat afkoelen en smeer op een boterham of een toastje met paté.

IMG_0470.JPG

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *