Maak je planten winterklaar!

Ik ben een echt wintermens. De koude (liefst droge) lucht, de mist, de donkere avonden, het eten: ik word er veel gelukkiger van dan de zomer. Het is een periode om een beetje tot rust te komen en dat is ook zo voor mijn kamerplanten. Ze groeien even wat trager en hebben ook minder warmte en water nodig, maar wel evenveel liefde. Ik zeg hier gewoon even hoe ik het doe.

img_0502

Ik hou geen grote verhuis of inpaksessie voor mijn groene vrienden, maar hier en daar heb ik wel iets aangepast aan het nieuwe seizoen. In de zomer staan in alle kamers in mijn huis ongeveer evenveel planten. In de winter worden niet alle kamers verwarmd, dus sommige tere planten of planten waarvan ik graag wil dat ze doorgroeien, heb ik verplaatst naar de woonkamer en de keuken. Die zien er daardoor nog iets meer als een jungle uit, maar alles voor de groene vrede.

img_0507

Planten die goed gedijen in zonlicht kunnen in de zomer vrij ver van het raam staan en toch veel zonlicht vangen. Zo staat mijn transcendentia zebrina normaal op de kast in het midden van de kamer. Zij wordt nu langzaam minder paars. Ik heb een veel paarser stekje gekregen van een vriendin en dat houd ik nu aan het raam zodat het zijn kleur behoudt. Mijn purperen hart staat ook dichter bij het raam voor zijn paarse kleur.

img_0506

De meeste planten geef je in de winter minder water. Mijn cactussen geef ik nog één keer in de maand water en de andere planten één keer in de week. Planten als mijn papyrusplant en avocadoplant houd ik wel goed in de gaten, omdat ze op een vensterbank boven de verwarming staan. Die verwarming staat zo goed als voortdurend aan, waardoor ze snel té droog kunnen worden. Mijn andere planten zijn heel gelukkig met de winterperiode. Mijn graslelies die normaal heel dorstig zijn, kunnen nu zelfs een week zonder mij (ik begin me overbodig te voelen in mijn eigen huis). De jadeplant hieronder lijkt zelfs flinker te groeien dan in de zomer.

img_0508

Processed with VSCO with f2 preset

Waar je naast droge wortels ook rekening mee moet houden, is droge lucht. Verwarming zorgt voor droge lucht en de meeste planten zijn daar geen fan van. Plaats sowieso een schoteltje water op je verwarming om te verdampen en je kan je planten nog extra verwennen door er met een verstuiver over de blaadjes te gaan.  

img_0501

Omdat de winter zo’n seizoen van rust is, stop ik ook even met het stekken van mijn planten en zorg ik dat de babyplanten die er zijn de winter goed doorkomen. Ik wil heel graag eens proberen om mijn gatenplant te stekken, maar ik wacht er nog even mee tot de lente. Ze heeft al een tijdje geen nieuwe bladeren gekregen dus ik denk dat ze in complete chillmode is. Ik ga er dus gewoon in mee en pot al mijn plantplannen gewoon even op tot het voorjaar. Zoals dat hoort in de winter.

img_0503

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *