De kerstcocktail: een feest van rozemarijn en veenbes

Wil je met iets feestelijks de avond te beginnen zonder de hele tijd cocktails te staan shaken? Ik stel je graag voor aan mijn kerstcocktail: vodka, ginger ale, een schijfje sinaasappel en een siroop van rozemarijn en veenbes om het extra feestelijk te maken.

Processed with VSCO with f2 preset

Het meeste werk kruipt in de siroop en die kan je op voorhand maken, maar niet te lang. De siroop blijft maar een week of zo houdbaar. Eens je ze gemaakt hebt, kan je ze ook serveren met cava of prosecco of als alcoholvrije cocktail gewoon met ginger ale. Een schijfje sinaasappel, een takje rozemarijn of een paar veenbesjes (zie onder) als versiering maken het af.

Ingrediënten siroop

een bosje rozemarijn (5 à 6 takjes)
een zakje veenbessen
twee sinaasappels of vijf mandarijnen
suiker
water

Om de siroop te maken, maak ik eerst een siroop van rozemarijn, dan een siroop van veenbes en dan meng ik de twee. Ik ben bang dat de rozemarijn niet genoeg zou uitkomen als ik die onmiddellijk meng met de veenbes. Spoel de rozemarijn en meng gelijke delen water en suiker in een kookpot. Voor een kleine hoeveelheid siroop (bv. één fles) neem ik hier een kopje water en een kopje suiker. Doe de rozemarijn er op zijn geheel bij en breng het aan de kook. De suiker moet volledig opgelost zijn en de siroop iets ingedikt voor je ze van het vuur haalt. Zeef de rozemarijn eruit en zet aan de kant.

img_0527

Spoel de veenbessen en haal slappe besjes er al uit. Meng opnieuw gelijke delen water en suiker, doe de veenbessen er bij op het vuur en knijp enkele sinaasappelen of mandarijnen uit boven de kookpot. Breng het geheel aan de kook. De besjes zullen beginnen knappen. Als ze allemaal leeg zijn en je een mooie, rode en dikke siroop begint te krijgen, haal je het van het vuur, zeef je het en meng je het met de rozemarijnsiroop. Normaal krijg je een mooie rode siroop die eerst naar rozemarijn ruikt, dan naar veenbes en dan weer naar rozemarijn. Just like magic.

img_0526img_0523

Ik bewaar mijn siroop in glazen flessen in de koelkast. Rond de feestdagen zijn er genoeg gelegenheden om een glas te drinken, of daar nu alcohol in zit of niet. Voor de cocktail vul ik glas met ijs, giet ik 2 cm siroop en 2 cm koude vodka en vul ik aan met ginger ale. Dan gooi ik er nog een schijfje sinaasappel in. Als je de siroop graag met prosecco presenteert, dan doe ik een grondje siroop in het fluitje, gooi ik er een proper rozemarijntakje in en vul ik aan met de schuimwijn. Voor de alcoholvrije aperitief, doe ik alles als bij de kerstcocktail, maar zonder de vodka.

Iets voor iedereen dus. Geniet ervan, en santé!

2 thoughts on “De kerstcocktail: een feest van rozemarijn en veenbes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *