De kerstcocktail: een feest van rozemarijn en veenbes

Ieder jaar vieren we drie grote kerstfeesten: één met mijn gezin, één met het gezin van mijn lief en één met de vriendinnen. We kennen elkaar allemaal van op de middelbare school en als de jongens meekomen met Kerstmis, dan zijn we ongeveer met 25 man. In mijn woonkamer, jawel. Om niet de hele avond verschillende cocktails te staan shaken, maar toch met iets feestelijks de avond te beginnen, maak ik ieder jaar (toch al sinds vorig jaar) een Kerstcocktail! Die van dit jaar bestond uit een siroop van rozemarijn en veenbes, vodka, ginger ale en een schijfje sinaasappel.

Processed with VSCO with f2 preset

Het meeste werk kruipt in de siroop en die kan je op voorhand maken, maar niet te lang. De siroop blijft maar een week of zo houdbaar. Eens je ze gemaakt hebt, kan je ze ook serveren met cava of prosecco of als alcoholvrije cocktail gewoon met ginger ale en als versiering een schijfje sinaasappel, een takje rozemarijn of een paar veenbesjes (zie onder).

Ingrediënten siroop

een bosje rozemarijn (5 à 6 takjes)
een zakje veenbessen
twee sinaasappels of vijf mandarijnen
behoorlijk wat suiker
water
een zeef

Om de siroop te maken, maak ik eerst een siroop van rozemarijn, dan een siroop van veenbes en dan meng ik de twee. Ik ben bang dat de rozemarijn niet genoeg zou uitkomen als ik die onmiddellijk meng met de veenbes. Spoel de rozemarijn en meng gelijke delen water en suiker in een kookpot. Voor een kleine hoeveelheid siroop (bv. één fles) neem ik hier een kopje water en een kopje suiker. Doe de rozemarijn er op zijn geheel bij en breng het aan de kook. De suiker moet volledig opgelost zijn en de siroop iets ingedikt voor je ze van het vuur haalt. Zeef de rozemarijn eruit en zet aan de kant.

img_0527

Spoel de veenbessen en haal slappe besjes er al uit. Meng opnieuw gelijke delen water en suiker, doe de veenbessen er bij op het vuur en knijp enkele sinaasappelen of mandarijnen uit boven de kookpot. Breng het geheel aan de kook. De besjes zullen beginnen knappen. Als ze allemaal leeg zijn en je een mooie, rode en dikke siroop begint te krijgen, haal je het van het vuur, zeef je het en meng je het met de rozemarijnsiroop. Normaal krijg je een mooie rode siroop die eerst naar rozemarijn ruikt, dan naar veenbes en dan weer naar rozemarijn. Just like magic.

img_0526img_0523

Ik bewaar mijn siroop in glazen flessen in de koelkast. Rond de feestdagen zijn er genoeg gelegenheden om een glas te drinken, of daar nu alcohol in zit of niet. Voor de cocktail vul ik glas met ijs, giet ik 2 cm siroop en 2 cm koude vodka en vul ik aan met ginger ale. Dan gooi ik er nog een schijfje sinaasappel in. Als je de siroop graag met prosecco presenteert, dan doe ik een grondje siroop in het fluitje, gooi ik er een proper rozemarijntakje in en vul ik aan met de schuimwijn. Voor de alcoholvrije aperitief, doe ik alles als bij de kerstcocktail, maar zonder de vodka.

Iets voor iedereen dus. Geniet ervan, en santé!

 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s