Leeskriebels voor 2017

Ik vind het gek hoe iets arbitrairs als een datumverandering je zo veel zin doet krijgen om overal weer in te vliegen. Of misschien is het omdat de feestdagen achter de rug zijn, maar ik heb zin om niets anders te doen dan in de zetel te zitten en te lezen. Meer zeteltijd is dan ook één van mijn belangrijkste voornemens (sorry, vrienden) en in die zetel wil ik vooral veel lezen (en breien, maar dat is een ander verhaal).

Als je begin januari inlogt op Goodreads (geniaal boeken/leesplatform) vraagt de website je om een reading challenge aan te gaan. Vorig jaar had ik die op 25 boeken gezet en ben ik er niet geraakt (gestrand op 22), maar dit jaar begin ik met frisse moed en zet ik de challenge weer op 25. Dat klinkt allemaal alsof lezen iets is wat je moet doen, maar mij motiveert het vooral om ook tijd te maken om te lezen als het leven mij weer aan het voorbij rennen is (vaak). Als ik zeg goals, dan bedoel ik eigenlijk ‘hier heb ik zot veel zin in’.

Processed with VSCO with f2 preset

In het begin van het jaar denk ik graag al eens na over wat ik wil lezen, of toch voor het eerstkomende halve jaar. Daarbij heb ik een paar vaste leestradities en lees ik ook een hoop boeken die ik nog in de kast heb staan. Het einde van het jaar is altijd een periode waarin ik veel boeken koop en krijg.

Ik heb drie vaste leestradities in een kalenderjaar. In de lente lees ik altijd iets van Murakami. Norwegian Wood, Kafka op het Strand, 1Q84, de Jacht op het Verloren Schaap  en de Opwindvogelkronieken heb ik al uit. Aanraders voor dit jaar zijn zeer welkom in de comments! In het begin van de zomer lees ik normaal iets van Hemingway, maar vorig jaar heb ik deze gelaten voor wat het was, omdat het niet op tijd zomer werd (ik had de Hemingway-kriebels niet op het juiste moment). Als alles goed gaat, lees ik in juni Death in the Afternoon.

img_0534

In hartje zomer, liefst in de vakantie, lees ik meestal een dikke klassieker. Vorig jaar was dat de Toverberg van Thomas Mann. Daarvoor was het al Oorlog en Vrede van Lev Tolstoj, Bleak House van Charles Dickens en de Gebroeders Karamazov van Fjodr Dostojewski. Dit jaar wil ik weer voor een Rus gaan. Waarschijnlijk wordt het Schuld en Boete of Anna Karenina.

(Ik heb al zoveel leeskriebels terwijl ik dit lees.)

img_0529

Dan heb ik ook nog een stapeltje boeken dat in mijn kast én hoog op mijn lijstje staat om te lezen. In willekeurige volgorde zijn dat:

Americanah – Chimamanda Ngozi Adichie
The Nix – Nathan Hill
Beloved – Toni Morrison
High Rise – J.G. Ballard
Reizen zonder Charlie – Geert Mak
NW – Zadie Smith

Momenteel ben ik bezig in De Geniale Vriendin van Elena Ferrante. Volgende op het lijstje is A Tale of Two Cities van Charles Dickens voor de boekenclub.

 

3 thoughts on “Leeskriebels voor 2017

 1. In de lente kan je een beetje ‘zeuren’ met een hele korte maar ook mooie van Murakami “Slaap”. Of iets dikkere “De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren”.

  Andere aanraders, los van je lijst, zijn:
  Davita’s harp van Chaim Potok
  Hersenschimmen van J Bernlef
  Calamiteitenleer voor gevorderderden van Marisha Pessl
  Honderd jaar eenzaamheid van GG Marquez
  De buitenkant van meneer Jules van Diane broekhoven

  Ik krijg ook alweer goesting om in de zetel te gaan zitten. Schol of zo!

 2. Aanrader van Murakami en ook een dun zodat je nog meer tijd hebt voor andere boeken: After the quake.
  NW van Zadie smith heb ik net uit voor school en ik vond hem ook wel de moeite! Voor kerst heb ik de laatste van Elena Ferrante gekregen dus kan niet wachten om daar in te beginnen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *