Plant in de kijker: meme’s vetplant

Wie me op Instagram volgt, zag hem waarschijnlijk al eens passeren: één van mijn favoriete planten is er één die ik van mijn meme heb gekregen. Het verhaal van de vetplant begint bij mijn neef. Hij is even oud als ik en bij zijn geboorte werden kleine plantjes uitgedeeld. Van die kleine babyplantjes heeft mijn meme er nog één staan die intussen vrij imposant is.

img_0550

Toen ik vroeg of ik er een blad van mocht stekken (mijn vaste routine bij ieder bezoek aan iemand met interessante planten) kreeg ik al een gestekt exemplaar mee. Na een jaar is dit al flink gegroeid en heeft het zelf al een hoop baby’s rondlopen (of wacht?).

Ik hoop dat mijn plant minstens de gezegende leeftijd van 25 jaar haalt, maar aangezien het een heel makkelijke plant is en ik er veel quality time mee doorbreng, zie ik daar geen problemen. De naam van de vetplant ken ik niet, maar door wat te googelen ben ik uitgekomen op Sedum diffusum. Corrigeer me gerust als ik het fout heb. Ik spreek ze gewoon aan als meme’s plant.

img_0556

Bij mij staat ze op de kast in de slaapkamer. Daar krijgt ze vooral indirect zonlicht en schommelt de temperatuur tussen kamertemperatuur en buitentemperatuur als mijn raam openstaat. Daar heeft ze helemaal geen probleem mee. Normaal krijgt ze een keer in de week water, maar in de slaapkamer zou ik dat wel eens vergeten en daar heeft ze geen probleem mee. Als er kleine deukjes in de blaadjes komen, dan heeft ze dorst.

img_0553

In temperatuur en vocht is ze heel makkelijk, maar waar je bij deze plant wel op moet letten, is dat ze heel gevoelig is voor aanraking. Ze laat makkelijk een aantal blaadjes los. Wat ik dan doe, is die blaadjes gewoon terug in de pot gooien. Dan slaan die worteltjes, krijgen ze zelf blaadjes en voegt het zich gewoon toe aan de rest van de plant.

Stekken gaat dan ook heel erg makkelijk. Ofwel leg je een aantal afgevallen blaadjes samen in een pot met aarde en ontstaat daar (langzaam) een plant uit. Of je snijdt een aantal takjes af van je moederplant, haalt de blaadjes van het onderste deel en zet de tak in een pot aarde, met de blaadjes errond. De moederplant groeit mooi verder en in een aantal maanden heb je een even mooie eigen plant gemaakt.

img_0554

Doordat de plant zo makkelijk stekjes maakt en aan afgeknipte takken gewoon nieuwe takken krijgt, lijkt het alsof ze alle kanten uit groeit. Dat maakt haar voor mij zo mooi. Het is gewoon één grote wirwar aan plant. Als je er al zo eentje hebt, veel plezier ermee! Heb je er nog geen, scharrel dan gewoon ergens wat blaadjes op 🙂

img_0555
Quality time met de sedum diffusum

One thought on “Plant in de kijker: meme’s vetplant

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *