Winterse pasta pesto

In januari wordt het vaak al wat moeilijker om nog seizoensgebonden te gaan eten. Het beste van de herfst is er niet meer, de lente is nog niet in zicht en de verleiding om een aubergine te laten overvliegen wordt sterk. Voor ik naar de winkel ga, kijk ik even welke groenten wel in seizoen zijn (hier bijvoorbeeld) en wat ik ermee kan doen. Deze keer heb ik een winterse versie van één van mijn favorieten gemaakt, pasta pesto met prei en paddenstoelen.

Allereerst, ik doe niet aan pesto uit potjes. Eerlijk, als je ooit verse, zelfgemaakte pesto gegeten hebt, dan zal je het ook niet meer willen doen. Als je een keukenrobot in huis hebt, is het ook nog geen vijf minuten werk. De afwas laat je je lief gewoon doen.

img_0600

De paddenstoelen zijn misschien eerder herfstig dan winters, maar ze zijn deze tijd van het jaar nog heel lekker en goed verkrijgbaar. Je kan ze eventueel vervangen door een brunoise van knolselder, raap of pastinaak. De pesto maak ik met peterselie en amandelen. Prei is natuurlijk de wintergroente bij uitstek.

Ingrediënten voor twee personen

2 preien
een bakje paddenstoelen (leukst als je met een mix werkt)
3 tenen look
een bosjes peterselie
een handje amandelen
3 cm parmezaanse kaas van de blok
olijfolie
citroen
peper en zout
pasta (ik gebruik 250 gram orecchiette)

img_0599

Doe de amandelen, twee teentjes look (gepeld) en de parmezaanse kaas (eventueel in stukken) in je keukenrobot en hak tot ze fijne kruimeltjes zijn. Was je peterselie, doe het bij je kruimeltjes en hak verder terwijl je olijfolie toevoegt. Blijf olijfolie toevoegen tot je de juiste consistentie hebt. Dit zal ongeveer een klein kopje olijfolie zijn. Proef en werk af met peper, zout en citroen. Voor dit recept gebruik ik de helft van de pesto. De andere helft vries ik gewoon in en gebruik ik een andere keer. In de koelkast is het ook makkelijk te bewaren met een laagje olijfolie op.

Kook water voor de pasta. Ik gebruik orecchiette. Was de prei en snijd in fijne stukjes. Snijd je laatste teentje look en borstel de paddenstoelen. Stoof de prei met de look in een pan. Eens je pasta in het water is, draai je het vuur onder je pan hoger en doe je de paddenstoelen erbij. Eens je pasta gaar is, giet je ze af, doe je ze bij de groenten en roer je er de pesto onder. Rasp er nog wat parmezaanse kaas over en klaar!

Heel lekker is ook als je pompoenpitten roostert en deze erover strooit voor je gaat eten. Was ik helaas vergeten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *