Zo maak ik hummus

Zoals je misschien weet of gehoord hebt, begint woensdag Dagen zonder Vlees. Meedoen is een vaste traditie bij ons, ook al proberen we eigenlijk het hele jaar op onze vleesconsumptie te letten. Ik denk dat we aan een gemiddelde van 2 tot 3 keer vlees per week zitten en groentenrecepten zijn de basis van mijn weekmenu. Omdat dat niet bij iedereen het geval is, ben ik van plan de komende weken een aantal receptjes te delen ter inspiratie. Vandaag gaan we voor hummus!

Als je minder vlees wil gaan eten, is een makkelijke om vlees al te beperken tot één maaltijd per dag: ofwel ‘s morgens, ofwel ‘s middags, ofwel ‘s avonds. Vegetarisch lunchen betekent niet per se een boterham met kaas – en zelfs als zou het dat betekenen, er zijn zoveel soorten kaas! Vegetarisch beleg is heel divers en één van de bekendste opties moet wel hummus zijn. Hummus is een pasta van kikkererwten, maar is veel lekkerder dan die beschrijving doet vermoeden.

IMG_0720.JPG

Je koopt het gewoon in de winkel, maar hummus is ook heel simpel om zelf te maken, als je een keukenrobot of mixer hebt staan. Zo niet, kan je het wel met een vijzel proberen, maar dat lijkt mij een vuil werkje. Eens je de basis onder de knie hebt, kan je overal hummus mee maken. Gooi er een geroosterde, gepelde paprika bij, een avocado of een rode biet en wat feta. Meer mogelijkheden vind je – naar goede gewoonte – op Pinterest! Mijn basisrecept gaat als volgt:

Processed with VSCO with 5 preset

Ingrediënten
1 bokaaltje kikkererwten
1 citroen
1 teentje look
2 el tahini (sesampasta, vind je in de exotische hoek in de supermarkt)
2 el sesamolie
komijn
garam massala
chilivlokken
olijfolie
evt. een takje peterselie

Processed with VSCO with 5 preset

Giet het grootste deel van het vocht uit het bokaaltje kikkererwten weg, maar laat een bodempje zitten. Doe de kikkererwten in de kom van je keukenrobot, samen met een gepeld teentje look, de tahini, de peterselie en de sesamolie. Doe er een goeie snuif komijn en garam massala bij, knijp eens goed in de citroen boven je kom en voeg ¼ theelepel chilivlokken toe. Laat de keukenrobot mixen tot je geen kikkererwten meer ziet.

Proef en bekijk of de hummus al een goede dikheid heeft. De hummus moet glad zijn, zonder stukjes, maar niet slap. Vind je de pasta nog iets te kruimelig of te stroef, doe er dan nog wat olijfolie bij. Is de smaak nog te saai, ga dan lekker gek met je citroen en chilivlokken en mix tot alles goed gemengd is.

Ik ben altijd het langst bezig met de smaak juist te krijgen en meestal gaat er wel sap in van een halve citroen, maar dat is natuurlijk persoonlijke smaak. Misschien mag er voor jou wel wat kerrie in of nootmuskaat. Probeer het gewoon eens en schrijf je juiste combinatie op of probeer het de volgende keer gewoon helemaal opnieuw.

Processed with VSCO with 5 presetProcessed with VSCO with 5 preset

Was het bokaaltje van je kikkererwten uit of zoek een ander bokaaltje. Als je de hummus goed afgesloten in de koelkast bewaart en er voldoende citroen bij doet, dan gaat ie zeker een week mee. Hummus is heerlijk op toast, eventueel met een tomaatje bij, op je boterhammen of in een wrap. Smakelijk!

Processed with VSCO with 5 preset

Volgende week deel ik mijn recept voor hummuswraps met geroosterde bloemkool, dus hou je ogen open!

 

One thought on “Zo maak ik hummus

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *