Plant in de kijker: ficus

De groene vriend die vandaag in de kijker staat, is een evergreen in vele huishoudens. Het is een plant die je tegenkomt in wachtkamers en bankkantoren, maar ook in de meeste kamers van mijn huis: de ficus. Ik kreeg mijn eerste ficus van mijn moeder toen ik ging studeren (een beetje zoals mijn sanseveria-verhaal) en ondanks occasionele crises staat hij nog altijd in mijn huis te blinken.  

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Ik vind hem zo leuk, omdat hij echt op een klein boompje lijkt. Als hij gelukkig is, stralen de groene blaadjes echt. En dat geluk, dat is makkelijk te bereiken. Een ficus wil veel indirect zonlicht en genoeg water. Ik begiet mijn ficussen één keer per week en af en toe passeert mijn lief eens met de plantenspuit om het stof van de blaadjes te doen. Ze krijgen evenveel mest als mijn kamerplanten, ongeveer één keer in de twee maanden.

Processed with VSCO with f2 preset

Omdat het precies kleine boompjes zijn, zijn ficussen ook leuk om te versieren. In ons grootste exemplaar hangt nog wat kerstversiering. In mijn jongste een ketting die ooit in de snailmail van Siel zat.

Processed with VSCO with 5 preset

Ik heb al enkele keren geprobeerd om de ficus voort te planten. Een mini-ficus maken is niet zo moeilijk. Je snijdt gewoon een takje met enkele blaadjes af, haalt de onderste blaadjes van de tak en zet het in aarde. Geef het zeker de eerste dagen veel water. Eens je voelt dat het takje worteltjes heeft geslaan en het niet zo makkelijk meekomt als je er een beetje aan trekt, kan je het water iets minderen. Let heel goed op de glans en de kleur van de blaadjes. Als de blaadjes dof worden, geef je wat meer water. Daar is het voor mij al iedere keer misgegaan. De eerste paar weken heeft je ficus zeker iedere dag nood aan water, een goed gesprek en een beetje liefde.

Processed with VSCO with f2 presetProcessed with VSCO with 5 preset

Ik heb nu drie ficussen in huis en ze hebben elk een eigen aparte tekening op hun blaadjes. Er zit vooral een verschil op de soorten groen en wit in het blad. Een ficus groeit niet super snel. Mijn oudste is nog maar net een meter groot, maar dat vind ik net leuk. Binnen twintig jaar zullen ze nog altijd in mijn woonkamer staan. Als ik er goed voor zorg natuurlijk.

Processed with VSCO with 5 presetProcessed with VSCO with f2 preset

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *