Luchtige cake met appeltjes en bosbes

Ik ben er de mens niet naar om moeilijke dingen te bakken of koken. Ik leer een aantal basisrecepten en -technieken en dan varieer ik daar eindeloos op. Soms tot ik totaal andere recepten heb dan waar ik mee begonnen ben, maar dan nog zie ik dat niet als zelf uitgevonden. Vorige week had ik zin in cake maar met iets extra. Dus ben ik maar ingrediënten die ik in huis had in mijn deeg beginnen draaien en het resultaat is deze super luchtige cake.

Processed with VSCO with t1 preset

Ik deelde al eerder wat variaties op het gewone 4/4-gebak. Vorig jaar maakte ik appelwhiskeycakejes en een chocoladepindakaascake. Net als dan kan je gewoon alle ingrediënten in je keukenrobot gooien of het ingewikkelde handmatige procédé volgen dat je hier leest. Dit recept gebruikt iets meer boter dan ik doe. 160 gram is voor mij altijd genoeg en hier komen er ook nog wat lepels pindakaas bij die alles nog wat zachter maken.

Processed with VSCO with t1 preset

Ingrediënten:
4 eieren
160 gram boter
250 gram suiker
250 gram zelfrijzende bloem
3 el pindakaas
1 appel
een handjevol bosbessen
1 el gewone bloem 

bakpapier
bakblik of cakevorm
K-klopper voor je keukenrobot

Processed with VSCO with 5 preset

Verwarm de oven voor op 180° C. Weeg de bloem en de suiker af en doe in je mengkom. Weeg je boter en voeg deze in kleine blokjes aan je kom toe en breek de eieren erbij. Laat je keukenrobot dit eerst traag mengen, eens je bloem gevangen is in het ei en de boter mag het wat sneller (anders heb je bloem over heel je keuken). Doe de pindakaas bij het deeg in de mengkom.

Schil intussen de appel en snijd in blokjes. Was de bosbesjes. Doe je fruit in een kommetje en strooi er ongeveer een eetlepel gewone bloem over. Meng tot alle stukjes bedekt zijn. Dit zorgt ervoor dat het fruit niet allemaal naar de bodem van je cake zakt.

Als je deeg goed gemengd is en je nergens nog stukjes boter of bloem ziet, voeg je je fruit toe en laat je het nog heel even op lage snelheid draaien. Zorg dat je je fruit niet kapot mengt.

Vet je cakevorm in of leg er een vel bakpapier in (ik heb hier met een lage vorm gewerkt omdat het dan lijkt alsof ik meer cake heb). Stort je deeg er in en plaats het in de oven. Je cake zal er ongeveer een uur over doen, maar check vanaf 40 minuten regelmatig eens de gaarheid met een breinaald. Steek de naald in het midden van je cake recht naar beneden. Als hij er proper uit komt, dan is je cake klaar!

Smakelijk!

Processed with VSCO with 5 preset

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *