Zelf kombucha maken: de prep

Kombucha: het klinkt heel moeilijk en exotisch, maar je kan het eigenlijk gewoon thuis maken. Het is een gefermenteerde ijsthee en door het fermentatieproces, komt er bruis op. Daardoor lijkt het op frisdrank, maar is het eigenlijk een stuk gezonder. Ik had er al van horen waaien, maar een artikel op Khoollect (één van mijn favoriete ‘inspiratie-sites’, zeker checken!) deed mij helemaal kriebelen om het eens te proberen.

Processed with VSCO with 5 preset

Kombucha maak je met zwarte thee

Processed with VSCO with 5 preset

Om kombucha te maken heb je eerst een scoby nodig. Dat klinkt niet alleen heel schattig, het staat ook voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Voor je verder klikt naar de foto’s van een volwassen scoby, een kleine waarschuwing: het ziet er vies uit. Maar om kombucha te maken, heb je er eentje nodig. De scoby zorgt voor de juiste bacteriën en gisting om je kombucha gezond, veilig en lekker te maken.

Ik weet er zelf nog niet zo super veel van, dus lees hier vooral verder.

Processed with VSCO with 5 preset

Ik ben het langst op zoek geweest naar mijn ingrediënten. Om je eerste scoby te maken heb je zwarte thee en suiker nodig, maar ook al wat kombucha, zonder toevoegingen en niet gepasteuriseerd. Ik vond er uiteindelijk in Delhaize, maar ik hoop dat het de juiste is. Als jullie mij binnen zes weken (want zo lang duurt het) niet trots zien poseren met mijn scoby in de hand, dan is er iets mis gegaan.

Processed with VSCO with 5 preset

Ik verwijs je voor het hele proces even door naar de website van thekitchn, aangezien ik ook maar gewoon gedaan heb wat zij zei.

Mijn tips:

  1. neem een bokaal die groot genoeg is en meet het op voorhand even op met water. Mijn mengsel past er maar net in.
  2. het recept is in Amerikaanse maateenheden, maar ik heb cups uit Dille & Kamille die mij het leven met internetrecepten een pak makkelijker maken
Processed with VSCO with 5 preset

Aan 1 cup kombucha heb je genoeg

Processed with VSCO with 5 preset

Goed afsluiten en veel geduld hebben!

 

Heb jij al ervaring met kombucha of tips om er een sparkling success van te maken? Laat het mij weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s