Plant in de kijker: de papyrusplant

Zoals ik al eerder verteld heb, vind je in mijn keuken vooral de baby’s en zorgenkindjes onder mijn planten. Eén van de weinige volwassen planten die er een permanente thuis heeft, is mijn papyrusplant. Hij staat te blinken op de vensterbank, waar hij vooral ‘s morgens zonlicht krijgt. De reden waarom hij zo in het zicht staat, is zodat ik niet zou vergeten hem iedere dag water te geven.

IMG_0842.JPG

De papyrusplant komt uit tropische gebieden en heeft het graag vochtig. Eigenlijk wil hij zeker zes op de zeven dagen water en  af en toe eens goed besproeid worden, maar ik moet toegeven dat ik het wel eens vergeet. Dan beginnen zijn bladeren al snel bruin te worden, zoals je ziet op de foto’s (oeps), maar tot nu toe heeft hij het altijd al overleefd. Flink wat bijwateren en hij krijgt snel nieuwe bladeren. In die zin is het echt een dankbare plant. Iedere dag wat water, flink wat licht en eens goed door zijn blaadjes gaan met je vingers en hij staat te blinken van geluk.

IMG_0844IMG_0843

Naast water en zon heeft hij graag veel plaats voor zijn voetjes. Dus zelfs al heb je een kleine plant, zorg toch voor een brede pot. Voor je het weet, heeft hij hem helemaal ingenomen.

IMG_0837IMG_0836

Een papyrusplant plant zich niet vanzelf voort, maar met een beetje hulp gaat het eigenlijk best snel. Neem een ruim bokaaltje met water, snijd één van zijn waaiervormige blaadjes af (er mag nog flink wat steel aan zitten) en knip de toppen van de blaadjes bij zodat hij mooi in zijn bokaal past. Zet je stek dan met zijn kop naar beneden en steel naar boven in het water en wacht. In het begin gebeurt er niets (maar dat zijn we gewoon) maar na een tijdje komen er eerst wortels en daarna krijgt hij zijn eigen blaadjes.

IMG_0839IMG_0833

Als hij een aantal eigen blaadjes heeft, kan je hem planten! Zoals ik al zei, zet je je verse papyrusbaby het best in een ruime pot. En dan geef je hem gewoon aan iemand die je leuk vindt. Ik gaf de mijne aan Hanne Pee (ja, die van de taart!) voor haar verjaardag en ik denk dat ie daar heel gelukkig zal worden.

Iedere eerste zondag van de maand een recept of tutorial in je inbox? 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik mail je meteen ook wat gedachten over de voorbije en de komende maand, en links naar artikels, video’s of podcasts waar ik van genoten heb. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *