Moestuinupdate: april

Het moestuinseizoen is al even bezig en het werk heeft zich sinds april deels naar buiten verplaatst. De eerste zaailingen zijn intussen hun pampers uit en groeien verder in hun eigen pot. Ik heb het zelfs al gewaagd een aantal dingen onmiddellijk buiten te zaaien. De eerste rucola en radijzen komen al uit. Nu is het nog bang wachten tot de kamille en de rabarber zich laat zien en hopen dat de slakken wegblijven. Veel gebeurd dus de voorbije maand en helemaal tijd voor een nieuwe moestuinupdate! 

IMG_0896.JPG

De eerste twee zaaigolven zijn binnenshuis al goed achter de rug. Chilipepers werden in eierschaaltjes gezaaid en tomaten, kerstomaten en paprika’s rechtstreeks in eierdoosjes. Ik dacht op voorhand dat vooral die eierschaaltjes het goed gingen doen en dat de eierdoosjes al snel uit elkaar zouden gaan vallen en misschien zelfs schimmelen. Ik had ongelijk. Zowel de eierdoosjes als de eierschaaltjes pakten goed uit. De doosjes worden wel wat wak, maar zijn na meer dan een maand nog even stevig. Volgend jaar doe ik het gewoon opnieuw.

Processed with VSCO with 5 presetIMG_0894

April heeft al veel zon gebracht en op het terras blinkt mijn frambozenstruik van geluk. Rozemarijn, tijm, aardbeien, oregano, bieslook, munt en lavendel hebben het ook goed overleefd, maar mijn salie ziet er maar treurig uit. Ik vrees dat ik gewoon een nieuwe ga moeten halen. Ik heb ook al een kleine slakkenproblematiek achter de rug (met en zonder huisjes) maar ik heb het nu onder controle, hopelijk.

Processed with VSCO with f2 preset
Het eerste bloemetje is al voorzichtig verschenen aan deze ene aardbeienplant!
Ik vertelde in de vorige update al dat mijn muntplant de aardbeien langzaam aan het wurgen was. Ik heb de plant uit de bloembak getrokken die ze deelden en bleek dat zijn wortels de hele bak hadden overgenomen. Iedereen had mij verteld dat dat zou gebeuren, maar ik bleef naïef denken dat dat pas ‘na een tijdje’ was. Een jaar is blijkbaar wel een tijdje. Ik heb de wortels er zo veel mogelijk uit gehaald en in verschillende potten overgeplant. Als ik nog wat munt zie bovensteken tussen de aardbeien haal ik het zo snel mogelijk weg, maar ik vrees dat ik deze nog een paar jaar ga mogen bestrijden.

Processed with VSCO with f2 preset

De laatste grote toevoeging op het terras is mijn eigen serre! Die nog niet af is. Het skelet is er (zie foto hierboven), maar er moet nog plastiek rond die nogal essentieel is voor een serre-effect. Hopelijk is het er tegen de volgende moestuinupdate! Eens dat klaar is, kunnen mijn tomaten, paprika’s en pepers naar buiten. Misschien plaats ik mijn basilicum ook wel in de serre voor massa’s aan pesto deze zomer.

Processed with VSCO with 5 preset

Alles wat op mijn moestuinplan stond is intussen aanwezig, op mijn laurierplant na. Eigenlijk was ik dus klaar met zaaien en planten. Tot ik in de Albert Heijn een hoop moestuintjes kreeg. Gelukkig ben ik er geduldig en beredeneerd mee te werk gegaan en heb ik enkel gezaaid wat ik nog niet had en wat ik graag op mijn terras wou. Op mijn vensterbank staan nu ook zonnebloemen, peultjes, cavolo nero en komkommer. Gisteren vond ik nog een juffertje in ‘t groen en dat vond ik gewoon zo’n geniale naam dat ik het wel moest zaaien. Ze zien er ook echt mooi uit.

Processed with VSCO with f2 preset

Veel veranderd dus sinds de vorige moestuinupdate. Hopelijk kan in mei alles naar buiten, maar ik hoor dat we deze week nog nachtvorst verwachten dus ik ben nog even geduldig en hou alles in de warmte binnen.

Al mijn wildste moestuindromen vind je nog altijd op mijn Pinterest-board.
Vorige moestuinupdates lees je hier.

2 thoughts on “Moestuinupdate: april

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *