Vierkantjesliefde

Mijn liefde voor een halfuurtje handwerk is intussen wijd bekend, maar het is niet alleen omdat ik het mooi vind dat ik het doe. Iets met je handen maken is de perfecte manier om rustig te worden en je hoofd even los te laten. Daarom is het leuk om iets in een vast patroon te maken zodat je er helemaal niet bij moet nadenken. Ik haak al jaren vierkantjes. Die zijn ook wel bekend als granny squares en als ik er genoeg heb, dan maak ik er een deken van.

Processed with VSCO with 5 preset

Ik denk dat ik mijn eerste vierkantjesdeken gemaakt heb toen ik zestien was. Dat is dus al zo goed als tien jaar geleden. Het was het groene deken hieronder, helemaal niet zo groot en af en toe zijn de vierkantjes nog wat onwennig. Ze zijn nochtans echt niet moeilijk te maken. Hier leggen ze het tot in het detail uit hoe je het doet (als je wil, kan ik het ook wel eens tonen).

Processed with VSCO with v5 preset

Als je echt gewoon je handen het werk wil laten doen en je hoofd wat laten zweven, dan kan je gewoon een deken maken van één grote granny square. Zo heb ik de rode gemaakt. Met een grote bobijn rood en een grote bobijn wit en gewoon blijven gaan. Ik werk het altijd af met een randje, kwestie van een goede closure.

IMG_0909.JPGIMG_0907.JPG

De leukste vierkantjesdekentjes vind ik misschien wel die waar ik eens goed kan freewheelen. De witte is gemaakt met allemaal restjes wol. Ieder vierkantje heeft vijf kleuren en een rand van twee rijen witte gehaakte vasten. Die randen zorgen ervoor dat alles toch mooi samen komt.

IMG_0912.JPGProcessed with VSCO with f2 preset

Momenteel ben ik weer in de vierkanten gestort. Ik maak een dambordpatroon van monochrome vierkantjes en gekleurde met een donkerblauwe rand. Ik ben er nog niet helemaal zeker van, dus laat zeker weten wat je denkt! Al mijn dekenideetjes vind je trouwens hier en hier.

Processed with VSCO with v5 preset

9 thoughts on “Vierkantjesliefde

        1. Wel, het rode dekentje is gehaakt met twee draden, dus een bobijn rood en een bobijn wit, allebei op een blauwe maandag ergens in de kringloopwinkel gekocht 🙂 maar ik vermoed dat ze elk ongeveer 2,5 dik zijn, dus samen heb ik ze waarschijnlijk met een haakpen nr. 5 gehaakt
          .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *