Hotel World – Ali Smith

Na het Dickens-debacle besloten we met de boekenclub om voor deze keer een hedendaags boek te lezen. De naam Ali Smith was al een paar keer gevallen en nu kozen we unaniem voor Hotel World uit 2001. Het is een vrij dun boek waarin we vijf vrouwen leren kennen die van ver of dichtbij te maken krijgen met de dood (of zelfmoord?) van een jonge vrouw in een hotel. Ook al gaat het boek over dood en rouw, je leest het met een glimlach op je gezicht met maar af en toe wat kippenvel.

IMG_0928

Al tijdens het lezen van de eerste alinea’s werd ik heel erg vrolijk van Ali Smith. De geest van het overleden meisje vertel je over haar dagen als geest, waar ze heen gaat, met wie ze praat, waar ze allemaal over nadenkt. Smith speelt hier heel erg met woorden, klanken en de zetting van de tekst en beschrijft de bezigheden van de geest met humor.

IMG_0931

Tijdens het eerste hoofdstuk voel je jezelf constant vallen. Want zo sterft het meisje. Ze kruipt in de dienstlift van het hotel waar ze werkt, de kabel knapt en ze stort neer tot in de kelder van het hotel.

Woooooooo-
hooooooo what a fall what a soar what a plummet what a dash into dark into light what a plunge what a glide thud crash what a drop what a rush what a swoop what a fright what a mad hushed skirl what a smash mush mash-up broke and gashed what a heart in my mouth what an end.

In de hoofdstukken die volgen op het relaas van de geest, komen we steeds opnieuw in aanraking met het hotel, door de ogen van een bedelaarster, een werknemer en een gast van het hotel. In het voorlaatste hoofdstuk komt de zus van het overleden meisje aan het woord. Zij neemt je helemaal mee in een gekke rit door haar stream of conciousness en veel stukken van het verhaal vallen hier samen.

Hotel World - Ali Smith
Processed with VSCO with f2 preset

Maar je krijgt nooit het hele beeld van wat er gebeurd is. Iedereen heeft er ideeën over en je krijgt een rechtstreeks relaas van de geest en het lichaam van het meisje, maar toch lijken ook zij je nooit de volledige waarheid te vertellen. Je kan blijven speculeren en alle stukjes op een andere manier samen zetten, en dat vond ik zo leuk aan de roman. Door zo te puzzelen ga je ook anders tegen de dood en het meisje aan kijken. Puzzelen is ook een poging doen om te begrijpen wat er gebeurd is.

IMG_0934.JPG
Als je nog meer wil weten over de roman en ook geïnteresseerd bent in wat Sara er allemaal van vindt, luister dan zeker naar de podcast die we hierover opnamen! We zijn allebei laaiend enthousiast en blijven nieuwe dingen ontdekken in het boek terwijl we erover bezig zijn.

One thought on “Hotel World – Ali Smith

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *