Zelf thee maken: vlierbloesem en lavendel

Zelf thee zetten doe je natuurlijk de hele tijd, tenzij je een butler hebt of enkel buiten de deur je tasje troost haalt (of godbetert, geen thee drinkt). Maar door het boek Gezonde thee en een impulsaankoop aan gedroogde kruiden in Dille & Kamille, ben ik nu helemaal into zelf theemelanges maken. Alles zorgvuldig in het zakje scheppen, eventueel wat verse ingrediënten als gember of citroen erbij en een lepeltje honing. En dan hopen dat je de verhoudingen net juist hebt. Heerlijk!

IMG_0946IMG_0938

Het zijn vaak niet alleen de onderdelen van de thee die je rust geven, maar het hele ritueel errond. Als ik een periode slecht slaap of wat gestresseerd rond loop, dan drink ik ‘s avonds een ontspannend theetje, niet alleen voor de lavendel en de valeriaan, maar voor de vaste opeenvolging van verschillende acties. De waterkoker vullen, aanzetten, een tas kiezen, een thee kiezen, een dienblaadje nemen, het schaaltje voor het theezakje zoeken. Thee drinken komt helemaal op het einde en is misschien wel gewoon the cherry on the cake.

IMG_0935

Ik probeer momenteel verschillende theemelanges uit en ik heb het gevoel dat deze met lavendel en vlierbloesem nu wel on point is. Ik kwam op het idee door een heerlijke kamille-lavendel-thee die ik vorig jaar meenam uit Nederland, maar nu nergens meer terugvind. Lavendel in thee is gewoon hemels, dus ik besloot zelf de thee te reproduceren. Enkel lavendel en kamille vond ik als smaken te veel botsen, dus probeerde ik het eens uit met lavendel en vlierbloesem. De milde vlierbloesem vult het extraverte van de lavendel perfect aan. Nog een paar tweaks en mijn nieuwe favoriete thee was geboren.

IMG_0943

Ingrediënten:

½ theelepel gedroogde lavendelbloemetjes
½ theelepel gedroogde vlierbloesem
1 schijfje gember
½ theelepel honing

IMG_0936

Je kan je droge ingrediënten telkens net voor je theemoment mengen of een doosje maken met je melange (helft lavendel en helft vlierbloesem) en daar iedere keer één theelepel van nemen. Ik vind dat laatste makkelijkst. Snijd een schijfje van 2 mm van je gember. Doe de gember, lavendel en vlierbloesem in een theezakje (de vlierbloesem is vrij fijn, dus in een thee-ei loopt het sowieso weg in je thee). Kook water en laat één minuutje afkoelen. Doe je theezakje met een half theelepeltje honing in je favoriete theetas, giet water op en laat vijf minuutjes trekken. Geniet!

IMG_0945IMG_0944

6 thoughts on “Zelf thee maken: vlierbloesem en lavendel

  1. Mmmm lijkt me een lekkere combinatie! ik heb net ook vlierbloesem bij dille en kamille gekocht :). Waar vind je die theezakjes?

  2. Als je de thee laat koelen tot 60 graden en dan pas de honing er in doet heb je ook gelijk de gezonde werking ervan boven de 60 graden gaan deze verloren en heeft u alleen de zoetheid

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *