Moestuinupdate: mei

Het heeft zijn ups en downs gekend, maar als ik het weerbericht voorzichtig bekijk, dan denk ik dat het nu wel goed zit met de zon. Zeker van warm weer ben je nooit, maar met de ijsheiligen achter ons en de zelfzekerheid van de eerste keer after sun smeren, heb ik mijn zaailingen toch losgelaten in het wild dat mijn terras is. Tijd voor een moestuinupdate dus!

img_0999.jpgIMG_0998

Als ik terugkijk naar de foto’s van de update van april, dan kan ik niet anders dan mij een trotse moestuinmom voelen. De chilipepers, tomatenplanten, paprika’s en hun vrienden zijn bijna allemaal mooi uitgegroeid. Enkel met kerstomaten heb ik blijkbaar geen voeling, want die weigeren groot te worden. De paprikaplantjes staan voorlopig nog binnen op de vensterbank, maar de tomatenplanten en chilipeperplant staan sinds vanmorgen buiten: één tomatenplant in de serre en ééntje in de grote bloembak. Met liefde voor het experiment.

IMG_1002

Ik heb nog een hoop chilipeperplanten op overschot dus hopelijk kan ik er ergens een ruilen voor een kerstomatenplantje. Wat ik ook nog mis is courgette en peultjes. De aandachtige lezer weet dat ik deze wel degelijk gezaaid heb. Mijn eerste courgetteplant en één van mijn peultjes zijn brutaal opgegeten door slakken. Na pogingen om ze handmatig uit te roeien, ben ik overgestapt op Escargo, een biologisch bestrijdingsmiddel dat ze onmiddellijk bij de slijmerige lurven had. Ik had binnen nog een courgetteplant op overschot, maar die ziet er intussen heel treurig uit. Ik heb ze vanmorgen toch uitgeplant. Misschien doen goed gezelschap en veel zon haar wel deugd?

IMG_1004
Kijk, rechtsboven: het eerste bloemetje van mijn chilipeperplant!

Eens ik verlost was van de slakken, vond ik ook nog enkele kevers op mijn peultjes. Die zien er dus helemaal niet meer uit als de elegante plantjes die ze eerst waren. Als de zon niet meer op mijn terras zit, ga ik straks al mijn planten te lijf met een look-extract dat hen zou moeten beschermen tegen alle soorten ongedierte (ja, alsof het vampiers zijn). Of het resultaat daarvan meer is dan een stinkend terras, laat ik zo snel mogelijk weten!

IMG_0995IMG_0994

Behalve tomaten, chilipepers en mijn mooie komkommerplant, heb ik vanmorgen ook een paar zonnebloemen buiten uitgeplant. Momenteel kan ik de bijen in de buurt alleen gelukkig maken met de bloemen van mijn bieslook, maar hopelijk komen daar deze zomer ook knoerten van zonnebloemen bij. Mijn juffertjes in ‘t groen staan ook nog op de vensterbank binnen tot ik nog eens in een tuincentrum raak om extra potten.

IMG_1001
Winnie inspecteert de zonnebloemen

Naast al dat groens, loopt er sinds kort ook wat grijs-witte fauna rond op ons terras. Winnie is de nieuwsgierige kat van de buren die graag hallo komt zeggen en op al onze vensterbanken springt om naar buiten te kijken. Zo lang ze uit de bloembakken blijft is ze heel welkom.

IMG_1003IMG_0993

De laatste, lang aangekondigde, nieuwigheid is mijn eigen serrekast! Mijn lief wou graag zelf één maken voor op het terras, maar veel enthousiasme en weinig tijd leiden soms tot vertragingen in projectjes. Nu is het eindelijk klaar en staan mijn warmtelievende planten er in te blinken. De plank waar ze nu op staan is makkelijk weg te nemen eens de planten te groot worden. Dan kunnen we ze gewoon op de grond zetten en kunnen ze zo verder groeien.

IMG_1005

Al mijn wildste moestuindromen vind je nog altijd op mijn Pinterest-board.
Vorige moestuinupdates lees je hier.

2 thoughts on “Moestuinupdate: mei

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *