Eenvoudig ijskoffie zetten

We gaan niet rond de pot draaien: het is warm en we moeten allemaal flink hydrateren. Sloten koffie drinken is niet aan de orde, maar een ijskoffie op zijn tijd is toch mijn overlevingsstrategie. Ik postte vorig jaar al mijn manier om ijskoffie te maken, maar dankzij mijn opmerkzame nicht heb ik nu een nog simpelere methode ontdekt. Want we moeten ons met dit weer niet onnodig inspannen.

IMG_1167

Ik maak ijskoffie op de cold brew coffee manier. Dat betekent dat je de koffie met koud water zet en een nachtje laat trekken. Ik maak een hele fles koude koffie die een week of twee goed blijft in de koelkast en zo heb je altijd je ijskoffiefix als het je te heet onder de voeten wordt.

IMG_1164

Om deze cold brew koffie te zetten, heb je een french press nodig. Die van mij komt gewoon uit Ikea, maar je hebt er ook (iets mooiere én duurdere) van Bodum. Daarnaast heb je enkel een koelkast nodig, drinkbaar water en gemalen koffie. Voor de Ikea-press heb je nodig:

  • 0,85 L water
  • 30 gram koffie

Doe het water en de koffie in de french press en meng goed. Duw nog niet door, maar zet de press gewoon zo in de koelkast. Laat het daar 12 uur of een nacht rusten. Haal de press dan uit de koelkast, duw door en giet de koffie in een glazen fles. Doe er de dop op en zet het terug in de koelkast.

IMG_1163

Zin in ijskoffie? Dan heb je nodig

  • cold brew coffee
  • siroop: ik hou het meest van hazelnoot- of karamelsiroop
  • melk
  • ijsblokjes

IMG_1160

Doe een aantal ijsblokjes in je glas. Giet je glas een goede twee derden vol met koffie. Doe er een scheut siroop in en vul verder aan met melk. Proef eens en voeg meer toe van het ingrediënt dat je mist. Siroop maak je trouwens makkelijk zelf door één deel water te koken met één deel suiker tot de suiker opgelost is en je mengsel een siropige structuur heeft. Nog een rietje en je bent klaar om met je koffie te dromen van frissere dagen.

IMG_1161

tip: Ik bewaar de glazen flessen van fruitsap altijd om er dan ijskoffie, ijsthee of soep in te doen. Glas neemt geen geur op, dus als je ze goed uitwast, kan je ze eindeloos hergebruiken.

One thought on “Eenvoudig ijskoffie zetten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *