Moestuinupdate: juni

Bij de vorige moestuinupdate maakte ik me nog zorgen of het wel warm genoeg zou zijn voor mijn planten. De voorbije dagen hadden we de eerste hittegolf van het jaar en heb ik ze angstvallig in de gaten gehouden op brandvlekken en droogte. Tot nu toe hebben ze zich sterk gehouden en met een dagelijkse bewatering groeien ze echt als kolen (die kon ik niet laten liggen).

Na maanden aan voorbereidingen kon ik de voorbije weken eindelijk eten uit de tuin. Er is nog niets groots oogstbaar, maar ik heb wel al frambozen, peultjes, radijzen, rucola en vanalles van kruiden op mijn bord gehad. Intussen groeien de eerste tomaten al en heeft mijn komkommerplant bloemetjes.

IMG_1180IMG_1193

IMG_1178
linksonder staan mijn juffertjes in ’t groen

De courgetteplant die ik gezaaid had, overleefde de groote slakkenplaagh van 2017 niet, dus ik heb een nieuw plantje in de winkel gehaald. Die stelt het goed en ik denk dat er bij de volgende update misschien al kleine courgettes gaan zijn. Ik heb ook een kerstomatenplantje gekocht, dat al wat bloemetjes heeft, maar zich toch nog zal moeten bewijzen. Ik merk de laatste tijd soms weer slakkensporen in mijn bloembakken op. Ik heb nog geen afgegeten blaadjes gevonden, maar ik ga dit weekend preventief nog wat escar-go strooien. Het zou spijtig zijn als we nu weer met casualties zitten.

IMG_1174

IMG_1181
Courgette en radijzen

In de serre – die goed stand houdt – staan nu twee soorten basilicum, twee chilipeperplanten, een kamilleplant en een paprikaplant. Tot gisteren stond er ook een tomatenplant in, maar die is te groot geworden. Ik denk dat ik ze ook ga moeten verpotten, want haar vriend die in de houten bak staat is al dubbel zo groot en heeft al een aantal tomaatjes hangen. Van basilicum heb ik citroenbasilicum (zelf gezaaid) en gewone basilicum. Die eerste smaakt echt héél citroenig en is dus geen aanrader in je quiche.

IMG_1186
Hier stond de tomatenplant er nog in

IMG_1192

IMG_1185
Gewone basilicum en citroenbasilicum

Na een jaar proberen om rucola en radijzen op de vensterbank te kweken, heb ik het opgegeven en ze gewoon in mijn houten bakken gezaaid. Daar zijn ze duidelijk veel gelukkiger en ik eet iedere week een paar keer verse rucola. Die zaai ik gewoon overal waar ik plaats heb, ook tussen de aardbeiplantjes.

IMG_1201IMG_1200

Op de vensterbank staan nu dus eindelijk bloemetjes. Ik heb geraniums gekocht in verschillende soorten roze en het brengt zoveel kleur op ons terras. En de bijtjes zijn er ook blij mee. Naast geraniums hebben ze ook lavendel, kamille en de bloemetjes van de tomatenplanten, chilipepers en de komkommer. Als mijn zonnebloemen en juffertjes in ‘t groen nu nog gaan bloeien, dan kan ik eindelijk mijn bijensupermarkt beginnen.

IMG_1197IMG_1202IMG_1177

 

 

One thought on “Moestuinupdate: juni

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *