Zondag klassiekdag

Klassieke muziek: het kan een beetje intimiderend zijn, maar eens je er je weg in gevonden hebt, is er niets beter dan je hoofd eens los te laten op een beetje Brahms. Ik heb zelf maar één jaartje notenleer gedaan en aangezien ik nul gevoel voor muziek heb, was zelfs dat er te veel aan. Nu probeer ik gewoon zelf op ontdekking te gaan in de wereld van de klassieke muziek en je kan gerust mee. Lees de tips hieronder of volg gewoon mijn Zondag Klassiekdag-lijstje op Spotify.

Er zijn verschillende manieren om leuke klassieke muziek te ontdekken, naast random namen van componisten in te typen in Youtube of Spotify. Ik begin vaak door op de soundtrack te letten van films. Daar zitten vaak de beste stukken in. Zoek dan gewoon de soundtrack van de film op via Spotify, kijk wie de componist is en klik gewoon verder naar zijn pagina. Je kan gewoon shuffelen door zijn plaatjes of kiezen voor piano, viool of symfonieën (of nog iets anders, ik zeg het, ik ben hier niet zo thuis in).

IMG_1226

Ben je niet zo’n filmkijker of wil je gewoon onmiddellijk aan de slag, dan kan ook op ontdekking gaan via Spotify. Ga naar de tab ‘Bladeren’ en dan naar ‘Genres en Stemmingen’. Bijna helemaal onderaan de pagina zie je een viooltje staan voor klassieke muziek. Daar vind je verschillende afspeellijsten en componisten terug. Iedere week staat een andere componist in de kijker en er zijn altijd nieuwe thematische playlists.

IMG_1218

Heb je iets gevonden dat je bevalt. Klik dan op de … in het lijntje van je track en ga naar nummerradio. Dan krijg je allemaal gelijkaardige nummers te horen.

IMG_1224

Behalve luisteren naar klassieke muziek, vind ik het ook leuk om er iets meer over te weten dan ‘dat is vast een piano’. Gelukkig heb ik onlangs The Classical Classroom ontdekt. Het is een podcast waarin de host Dacia iedere week een expert uitnodigt om samen een klassiek stuk te beluisteren en te bespreken. Klinkt heel duf, maar het is super leerrijk en Dacia stelt de vragen die ik mij als leek ook stel. Deze over de Boléro van Ravel vond ik super leuk:

https://soundcloud.com/classicalclassroom/classical-classroom-episode-52-inside-a-bolero-with-howard-pollack

Omdat ik het nogal moeilijk onthouden vind van welk stuk ik nu weer kippenvel kreeg, heb ik een playlist gemaakt speciaal voor klassieke muziek. Er zit nu drie uur aan muziek in, maar het wordt ongetwijfeld nog verder aangevuld:

One thought on “Zondag klassiekdag

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *