Dagen zonder boodschappen

Zoals ik vorig jaar al helemaal uit de doeken deed, heb ik in de laatste weken voor de vakantie wat extra aanmoediging nodig. Toen ik zag dat Olga van de geniale blog Team Confetti voor haar happiness weeks een hele week geen boodschappen zou doen en leven uit haar koelkast en berging, was ik helemaal mee. Ontdek het menu van mijn dagen zonder boodschappen!

In totaal deed ik elf dagen lang geen boodschappen maar de eerste drie dagen had ik wel nog geplande maaltijden. Ik houd het dus op een #dagenzonderboodschappen van 8 dagen. Puur op maaltijden had ik het iets langer kunnen volhouden (ik zat zelfs nog niet aan mijn restjesrisotto), maar voor lunch en ontbijt waren mijn ideeën na 8 dagen helaas uitgeput. Een kleine trip down maaltijden-lane.

Maandag
IMG_1258.JPG

Op maandag was ik alleen thuis: het perfecte moment voor mijn favoriete spaghetti met tomaten. Ik sneed twee verse tomaten in stukjes, stoofde ze, deed er een zakje pizzasaus uit de vriezer bij die je perfect ook met pasta kan eten (passata met look, olijven, provençaalse kruiden en peper en zout) en mengde dat met spaghetti. Ik haalde nog verse rucola en basilicum uit de tuin voor erbij en een restje parmezaanse kaas uit de koelkast. Eerste dag helemaal geslaagd!

Dinsdag
Eerlijk is eerlijk: ik heb niet iedere dag thuis gegeten. Het was een vrij drukke week en dan probeer ik quality time met vrienden altijd te combineren met een maaltijd. Op dinsdag at ik ‘s middags een restje spaghetti en ‘s avonds ging ik eten bij een vriendin.

Woensdag
IMG_1261Door een gelukkig toeval had ik deze week net twee pizzabodems in de koelkast zitten. Verse groenten werden al snel schaars in huis dus ik belegde mijn eerste pizza met mijn laatste tomaat en gestoofd radijzenloof (gewoon in stukjes snijden en snel stoven met een teentje look). Voor het serveren scheurde ik er nog een bol mozzarella over.

Donderdag
Op donderdag ging ik uit eten met vriendinnen. We aten pizza (alweer) bij Otomat en die was heerlijk.

Vrijdag

IMG_1228 Op vrijdag was mijn yoghurt op en moest ik creatief worden met het ontbijt, want croissants halen bij de bakker is ook boodschappen doen. Gewoonlijk eet ik ‘s morgens muesli met vers fruit en yoghurt. Deze keer maakte ik met diepvriesfruit waar mijn vriezer van uitpuilt een smoothiebowl. Je gebruikt dezelfde ingrediënten als bij een smoothie, maar doet er iets minder vocht bij, zodat de smoothie een dikkere textuur krijgt. Ik maakte de smoothie met bosvruchten en melk en deed er muesli en vers fruit bovenop.

IMG_1262Ik werk vaak van thuis op vrijdag, dus deze keer haalde ik een potje soep uit mijn vriezer (knolselder-aardpeer, echt de lekkerste soep) en at die op met toastjes met kaas. ‘s Avonds ging ik heel ongepland en met al wat cava achter mijn kiezen frietjes eten met vrienden.

Zaterdag
IMG_1263

Brood was zaterdag al schaars dus aten we ‘s morgens pannenkoeken uit de vriezer en ‘s middags de tweede pizzabodem met artisjokhartjes die ik nog achterin de berging vond, geraspte kaas en verse rucola en basilicum uit de tuin.


IMG_1265

‘s Avonds aten we de meest ‘restjes-achtige’ maaltijd van de week: pommes duchesses waarvan ik niet wil weten hoe lang ze al in mijn vriezer lagen, fishsticks en een wortelslaatje met rode ui, amandelschilfers en een sojadressing.

IMG_1267

Zondag
IMG_1268
Op zondag gingen we lunchen bij mijn ouders, maar ik kan me helemaal niet meer herinneren wat we ‘s avonds thuis gegeten hebben. Wat ik wel nog weet, is dat we zelf brood gebakken hebben. We hadden niet alle ingrediënten in huis, dus moesten we verschillende soorten bloem mengen en een iets kleiner brood maken dan het recept voorschreef, maar het is gelukt en het was super leuk om samen te doen. Brood bakken duurt wel even, dus helaas niet iets om elke dag te doen.

Maandag
IMG_1257
Op maandag kwam Sara langs om onze podcast op te nemen. Normaal voorzie ik dan altijd iets zoets. Aangezien de gewone bloem al op was, maakte ik met deze chocolate chip cookies van Jeroen Meus met zelfrijzende bloem (dan laat je er gewoon het bakpoeder uit) en ik had enkel nog chocolade met nootjes voor er in. Afwijken van het recept is bij bakken niet altijd een strak plan, maar deze koekjes heb ik al zo vaak gemaakt, dat ik er wel vertrouwen in had. En ze waren heerlijk.

IMG_1270

Maandag was meteen ook de avond voor onze laatste restjesmaaltijd. Ik had op zondag een courgette gekregen uit de moestuin van mijn ouders, dus maakte ik tagliatelle met een saus van courgette, artisjokhartjes en tomaten. Met natuurlijk wat verse kruiden uit de tuin.

 

En daarmee was het afgelopen. Op dinsdag snakte ik naar yoghurt en verse tomaten en die eerste keer terug in een supermarkt voelde ik me als een kind in een snoepwinkel. Al bij al was het een leuke challenge. Ik herontdekte vanalles in mijn berging, koelkast en diepvries en koken is vaak leuker als er een beetje uitdaging in zit. Voor herhaling vatbaar!

One thought on “Dagen zonder boodschappen

  1. Trees, zo cool! Wij doen ook regelmatig van Dagen zonder Boodschappen… uit luiheid, om de voorraad / diepvries / frigo leeg te eten, … Altijd de zotste (en soms zelfs de lekkerste) combinaties. Pasta met spruiten en zo. :- D

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *