GROEN: een stekje planten

Planten stekken, allemaal goed en wel, daar vind je al heel wat informatie over op mijn blog en ver daarbuiten. Ik krijg echter ook heel wat vragen over wat er daarna gebeurt. De tak of het blaadje dat je zo liefdevol verwijderd hebt van de moederplant, dat je aangemoedigd hebt terwijl het wortel schoot en waarmee je samen uitkeek naar een toekomst vol groene bladeren, lange takken en misschien wel bloei: dat stekje heeft stevige wortels, misschien al nieuwe blaadjes en moet dringend de grond in.

IMG_1338

Om een stekje te planten heb je drie dingen nodig: een potje en potaarde spreken voor zich. Daarnaast gebruik je ofwel een plastic bloempotje om in je gewone pot te zetten, maar als je zelf stekt, is dat niet altijd het geval. Misschien heb je je bloempot in de kringloopwinkel gekocht of heb je het zelf gemaakt: in ieder geval, als je geen plastic potje hebt, dan gebruik je hydrokorrels. Het plastic potje of de hydrokorrels zorgen er namelijk voor dat het overtollige water in je bloempot weg kan, zodat de wortels van je plant niet gaan rotten.

IMG_1337

Ik gebruik een bloempotje dat ik van mijn lieve collega Eva heb gekregen (je vindt haar Etsy-winkeltje hier). Er past nogal moeilijk een binnenpotje in, dus gebruik ik hydrokorrels. Ik leg een laagje van ongeveer 2 korrels dik. Hoe groter de bloempot en de plant, hoe dikker ik de laag hydrokorrels maak. Ik ga ervanuit dat ik de grotere planten ook meer water geef, dus dan moet het ergens weg kunnen.

IMG_1336IMG_1335

Op die laag hydrokorrels komt potaarde. Ik gebruik gewone kwaliteitspotgrond van het huismerk van het tuincentrum, maar kijk gerust eens rond of er iets geschikter is voor jouw plant. Strooi de aarde losjes over de hydrokorrels tot je potje bijna vol is en maak met je vingers plaats voor je plant. De grootte van het gat is afhankelijk van de wortels die je stekje al ontwikkeld heeft.

IMG_1332IMG_1333

Plaats je stekje er voorzichtig in en zorg dat alle wortels bedekt zijn. Eens je plantje juist staat (recht, met alle blaadjes boven de grond), duw je de aarde zachtjes bijeen zodat het gat dicht is. Bedek eventueel met nog wat extra aarde, maar stamp niet te hard aan. Geef je stekje meteen water. Dan zie je of de aarde wel zeker alle wortels bedekt. Denk je dat er nog te weinig aarde in is, doe er dan nog wat extra bij.

IMG_1329IMG_1330

* Het pannenkoekenplantje dat ik hier plant, is geen stekje van mijn eigen plant. Het is vrij bleek, maar na enkele weken is het al vrolijk groen geworden. Niets dat een goeie standplaats, water en beetje zon niet kunnen doen!

 

2 thoughts on “GROEN: een stekje planten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *