RECEPT: tomatenrelish

Wie zelf tomaten kweekt, weet dat dit rode goud in augustus zo goed als op zijn hoogtepunt is. Ook als je je groente op de ouderwetse manier in de winkel koopt, weet je dat de prijzen laag zijn en de kwaliteit hoog. Hét moment om extra veel tomaten in te slaan en deze heerlijke relish te maken.

IMG_1367

Een relish is een saus die tussen een chutney en een ketchup ligt. Het is de ideale manier om verse groenten te bewaren en heerlijk bij kaas, hamburgers of barbecue. De smaak is zoetzuur en kan afhankelijk van je chilipeperoogst ook best pikant zijn. Je bewaart de saus in luchtdichte potten in je voorraadkast. Eens geopend in de koelkast moet ie in de koelkast, maar lang doe je er normaal niet mee. Een bokaaltje gaat hier nooit langer dan een paar dagen mee.

IMG_1360

Ingrediënten voor 2 bokaaltjes (en wat extra om meteen te proeven):

 • 1 kg tomaten
 • 2 ajuinen
 • 2 teentjes look
 • 180 gram bruine suiker
 • 120 ml rodewijnazijn
 • 2 tl mosterdzaad
 • flink wat gedroogde chilipeper (of doe er verse bij, naar smaak)
 • peper en zout
 • olijfolie

Snijd de ajuin in fijne ringetjes en de look fijn en stoof in een diepe pan in olijfolie. 

Kook water om de tomaten te ontvellen. Snijd een kruisje in de poep van je tomaat, leg ze 15 seconden in kokend water en spoel onmiddellijk erna af en onder koud water. Nu kan je ze eenvoudig pellen. 

Verwijder het hartje uit je tomaten, snij in stukjes (je bepaalt zelf hoe groot die zijn) en voeg ze toe aan je pan. De zaadjes laat ik er gewoon in.

IMG_1357

Eens je tomaten en ajuin samen staan te stoven, voeg je alle andere ingrediënten toe. 

Laat een halfuurtje sudderen en zoek twee propere bokaaltjes. 

Proef of de relish naar smaak is en kruid eventueel bij

Vul de potjes tot boven, draai het dekseltje erop (voorzichtig, heet!) en draai om. De bokalen trekken zichzelf vacuüm en jij kan nog lang genieten van je saus.

IMG_1359

Iedere eerste zondag van de maand een recept of tutorial in je inbox? 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ik mail je meteen ook wat gedachten over de voorbije en de komende maand, en links naar artikels, video’s of podcasts waar ik van genoten heb. 

2 thoughts on “RECEPT: tomatenrelish

 1. ik ben zo’n ouderwetse die haar tomaten op de markt koopt, maar van de schoonpapa krijg ik er ook. Dus da’s toch ook een beetje hip dan 🙂
  dat recept wil ik ieder geval wel eens proberen. Lijkt me heel lekker!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *