RECEPT: tomatenrelish

Wie zelf tomaten kweekt, weet dat dit rode goud in augustus zo goed als op zijn hoogtepunt is. Ook als je je groente op de ouderwetse manier in de winkel koopt, weet je dat de prijzen laag zijn en de kwaliteit hoog. Hét moment om extra veel tomaten in te slaan en deze heerlijke relish te maken.

IMG_1367

Een relish is een saus die tussen een chutney en een ketchup ligt. Het is de ideale manier om verse groenten te bewaren en heerlijk bij kaas, hamburgers of barbecue. De smaak is zoetzuur en kan afhankelijk van je chilipeperoogst ook best pikant zijn. Je bewaart de saus in luchtdichte potten in je voorraadkast en eens geopend in de koelkast, maar lang doe je er normaal niet mee. Een bokaaltje gaat hier nooit langer dan een paar dagen mee.

IMG_1360

Ingrediënten voor 2 bokaaltjes en om onmiddellijk flink te proeven:
1 kg tomaten
2 ajuinen
2 teentjes look
180 gram bruine suiker
120 ml rodewijnazijn
2 tl mosterdzaad
flink wat gedroogde chilipeper (of doe er verse bij, naar smaak)
peper en zout
olijfolie

Snijd de ajuin in fijne ringetjes en de look fijn en stoof in een diepe pan in olijfolie. Kook water om het vel van de tomaten te doen. Snijd een kruisje in de poep van je tomaat, leg ze 15 seconden in kokend water en onmiddellijk erna in koud water. Nu kan je ze eenvoudig pellen. Verwijder het hartje uit je tomaten, snij in stukjes (je bepaalt zelf hoe groot die zijn) en voeg ze toe aan je pan. De zaadjes laat ik er gewoon in.

IMG_1357

Eens je tomaten en ajuin samen staan te stoven, voeg je alle andere ingrediënten toe. Laat een halfuurtje sudderen en zoek twee propere bokaaltjes. Proef of de relish naar smaak is. Vul de potjes tot boven, draai het dekseltje erop (voorzichtig, heet!) en draai om. De bokalen zuigen zichzelf vacuüm en jij kan nog lang genieten van je saus.

IMG_1359

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s