GROEN: plant in de kijker – de vaderplant

Deze plant in de kijker vind je in zo goed als iedere kamer van mijn huis. Omdat ik ze fantastisch vind, ja, maar ook omdat ze zich zo snel voortplant dat ik er gewoon niet van af raak. Het leuke is dat ze er ook iedere keer anders kan uitzien, naargelang de plaats waar ze staat en de hoeveelheid zonlicht die ze krijgt. Without further ado stel ik je voor aan: de tradescantia zebrina of de vaderplant.

25000C73-DC1C-461D-BF0C-4D12D983D55AECFEE80A-699A-41BF-BE8A-06261F45CB05

De vaderplant is een hangplant met blaadjes waar een typische streep overloopt. Die blaadjes kunnen groen of paars zijn, afhankelijk van het soort licht. Staan ze op de vensterbank en krijgen ze af en toe direct zonlicht, dan worden ze paarser. Staan ze verder van je raam of naar het noorden gericht, dan blijven ze groen. Ik vind allebei mooi en de planten staan dan ook op verschillende plaatsen in huis. Behalve tocht, kunnen ze alles aan. Zelfs onhandige plantmoms.

DC775281-7142-416E-B8B8-A26DB0874065 2C884A121-3E13-4F9F-BD72-1B39C1CF67A8

Mijn tradescantia’s leven op hetzelfde regime als mijn andere kamerplanten: 1 keer in de week water en 1 keer in de twee maanden een beetje kamerplantenmest. Goed rusten in de winter en goed in het oog houden in de zomer. Het enige wat ik probeer in de gaten te houden, is het gewicht van de takken. Deze plant groeit écht snel en soms gebeurt het dat de blaadjes te zwaar worden voor één tak, waardoor die ene tak gaat opdrogen of afvallen.

58E5DC80-8D8C-47A6-8E70-88FF5909543ECB8CA3C1-DFFA-45B1-BE1B-EE5BDB08B28F

Geen nood: dit is eenvoudig op te lossen door die takken gewoon af te knippen, op te knippen in kortere, lichtere takken en in water te zetten. Een vaderplantstek wortelt super snel. Als ik ‘s ochtends een takje in water zit, gebeurt het dat er ‘s avonds al wortels te zien zijn. Wacht tot de wortels toch een paar centimeter lang zijn en plant de stekjes opnieuw in de pot. Zo blijft je plant mooi vol. Of geef je stekjes aan een andere plantenvriend. Voor je het weet, wordt het een nieuwe volwassen vaderplant. De stekjes overleven trouwens ook makkelijk buiten water. Als je ze in vochtig keukenpapier wikkelt en in een zakje doet, kan je ze zelfs makkelijk via de post versturen (dat heb ik al uitgeprobeerd).

B7FBEF4A-4AAD-4EA7-86A6-6A74C84D9167ED6BCA7C-CE13-4184-B0F7-F67C1E4FABA4

Er zijn een 60-tal soorten van deze vaderplant, maar ik denk dat deze soort bij ons het vaakst voorkomt als kamerplant. Mijn exemplaren komen uit twee verschillende stekken en ook zij tonen verschillen. De ene wordt zo goed als paars als ze veel zonlicht krijgt. De andere krijgt enkel een donkerder paarse streep bij veel zonlicht en blijft voor de rest gewoon groen.

82F1B8CD-BF3F-4E80-B70F-6609DFD31836

Heel af en toe, als je plant echt gelukkig is, dan gaat ze ook bloeien. Bij mij krijgt ze paarse bloemetjes, maar dat kunnen ook witte of roze zijn. De bloemen bloeien maar één dag dus geniet ervan en geef jezelf een schouderklopje.

Meer lezen over de vaderplant.
Geen idee hoe je aan het stekken gaat? Lees het hier en hier.

4 thoughts on “GROEN: plant in de kijker – de vaderplant

  1. Hoi, ik heb ook zo een plant. En ik merk dat een paar blaadjes plots heel erg beginnen krullen. Weet jij hoe dit kan komen?
    Ik moet wel zeggen dat ik een elektrisch vuurtje heb, dat wel wat tocht veroorzaakt… Kan dat daardoor komen, of heeft hij nog ergens anders last van?
    Bedankt! 🙂

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *