KERST: kom in de kerstsfeer!

Strikt genomen neemt Kerstmis maar 24 uur per jaar in, maar iedereen weet dat deze feestdag aller feestdagen eigenlijk heel december duurt. De lichtjes en de versieringen en het eindeloos bingen zijn intussen ingezet, maar soms kost het wat moeite om helemaal in de kerstsfeer te geraken. Ik ben je graag van dienst.

Kerstmis is bij uitstek een feest van tradities. Mijn strategie om er ten volle van te genieten, is dan ook gewoon door die tradities te herhalen. Dat zijn geen eeuwenoude familietradities, maar gewoon de dingen waar ik zelf het meest van genoten heb de voorbije jaren.

E541E176-B0BF-49C0-8AC9-38E189C9D186

Leg je favoriete kerstplaat op

No-brainer. Kerst is met voorsprong de feestdag met het meest custom made platen. Mijn favoriete kerstplaat is This is Christmas van Emmy The Great & Tim Wheeler. Ze nemen Kerst een klein beetje in de zeik, maar er is een overvloed aan belletjes en het is heerlijk meezingen. Ik heb vorig jaar ook een korte playlist gemaakt met een paar classics. Die vind je hier. Eerder deze week stuurde onze muzikaal meest getalenteerde vriendin ook een opname van All I Want for Christmas in de vriendinnen-whatsapp. Instant Kerst (merci Louise), dus hou je zeker niet in en zing iets voor je vrienden.

Denk aan eten

In deze tijd van het jaar is het natuurlijk moeilijk om niet aan eten te denken, maar nadenken over kerst- en eindejaarsmenu’s is één van mijn favoriete tradities. Het leukst vind ik kookprogramma’s in kerstsfeer. Jamie Oliver gaat er altijd helemaal voor en bij ons maakt Jeroen Meus ook ieder jaar een nationaal kerstmenu, in een kitscherige feestsetting. De meeste van Jamie Olivers filmpjes zijn op YouTube te bekijken, als ze niet eindeloos herhaald worden op televisie.

8FCB2701-B3A1-46D4-86DD-4A3DAB8A29E3

Knuffel een kat met een dikke wintervacht

Dit is echt de beste periode in het jaar om een kat te knuffelen. Ze zijn twee keer zo dik en een beetje trager door de koud, dus extra knuffelbaar.

Shop eens bij een kleine ondernemer

Het is het moment om cadeautjes te kopen! Ik vind het zelf wel makkelijk om alles gewoon bij bol.com te bestellen, maar eigenlijk is het nog leuker om te snuisteren in kleine winkeltjes en op websites van creatieven. Ik bestelde onlangs enkele pins bij ONRshop en het was echt als het krijgen van een cadeautje, al had ik er dan zelf voor betaald. In Gent winkel ik graag bij Helen B & vrienden, the wonder years en het Paard van Troje.

66983B04-368F-46F5-8C91-35EB429B91D1.JPG

Steek wat kaarsen aan

Niets zegt instant sfeer als een hoop flakkerende kaarsen en een miniem risico op brand. Zie het groots, want met één theelichtje kom je er niet.

Bekijk de kerstafleveringen van je favoriete serie

Christmas episodes is één van de beste uitvindingen van de moderne entertainmentindustrie. Niet alleen geniet je ervan als je met een indigestie in de zetel ploft op Kerstmis zelf, de daarop volgende jaren kan je er ook in de aanloop naar Kerst van genieten. Ik ben vooral gek van de kerstafleveringen van Doctor Who. Het is alsof je een warme knuffel krijgt, maar pas halverwege beseft dat er ook weerhaakjes aan zitten. Ik denk dat ik al zo goed als iedere kerstaflevering gehuild heb, maar dat maak het zo goed. Kerst is een beetje bitterzoet.

Check de kerstprogrammatie

Daarbij aansluitend: bekijk de tv-programmatie voor de feestdagen al eens. Engeland is één van de kerstlanden bij uitstek, dus de BBC kondigt eind november al zijn programmatie aan. Dit jaar zenden ze een miniserie van Little Women uit, is er een kerstaflevering van Doctor Who en geeft Mary Berry een kerstfeest met veel eten. Op de programmatie van VRT is het nog even wachten, maar aan echte kerstspecials doen ze helaas niet.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *