SELFCARE: 10 Netflix-series om deze winter te bingen

Eigenlijk hebben we geen excuus nodig om Netflix te kijken, maar de somberste winter sinds het begin van de metingen? Dat is misschien wel het ultieme excuus! Ik heb de voorbije maanden flink wat tijd in mijn zetel doorgebracht, maar helemaal gegrepen worden door een serie is voor mij de beste manier om opgepept te worden. Dus deel ik met plezier mijn favorieten van de voorbije maanden.

Als het buiten koud en nat is:

Fargo

De serie Fargo is een afgeleide van de donkerkomische film Fargo en speelt zich ongeveer in dezelfde streek af. Ik heb het eerste seizoen gekeken terwijl het buiten dikke vlokken sneeuwde en er is geen betere setting voor. Martin Freeman (Dr Watson uit Sherlock) speelt het nogal sullige hoofdpersonage dat eerst tegen wil en dank bij allerlei duistere zaakjes betrokken raakt, maar zich steeds zelfverzekerder voelt bij de gang van zaken. Hilarisch en vaak een beetje vreemd. Seizoen 2 en 3 staan nog op mijn lijstje.  

Peaky Blinders

Cillian Murphy, een geniale soundtrack en Engeland in de vroege jaren 20: ik heb eigenlijk echt niet veel meer nodig. De Peaky Blinders zijn een Ierse maffiabende in Birmingham net na de Eerste Wereldoorlog, die geleid wordt door de (soms getormenteerde, want ja) Thomas Shelby. Die laatste is erop uit om met zijn familie op te klimmen en gaat daarvoor wel eens over lijken. De serie is heel mooi gemaakt, de personages nemen je helemaal in (<3 Polly) en ja, die muziek hé. Wij hebben nu seizoen 3 uit en seizoen 4 staat ook al op Netflix te wachten.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency

Het is een hele mondvol, maar het is één van mijn absoluut favoriete series van het moment. De plot is ook onmogelijk uit te leggen in minder dan een kwartier, maar laat ik zeggen dat de serie draait rond Dirk Gently, een holistische detective die zich laat leiden door de intergeconnecteerdheid van het hele universum. Jup, er zijn pratende honden, rare visioenen, absurde situaties en Elijah Wood in kleurrijke kostuums. Wij kijken nu seizoen 2 en dat is zo mogelijk nog vreemder dan seizoen 1. Je weet nooit wat er gaat gebeuren en dat is het leukste aan heel de serie.

Om met je lief of moeder te kijken, want een soms beetje spannend:

Stranger Things

Stranger Things is in de markt gezet als horror en toch stond ik iedere avond te springen om een nieuwe aflevering te zien. Dat is vooral te danken aan de eighties-kitsch die rond de serie hangt en de fantastische Winona Ryder. Oh ja, en ook omdat het helemaal oké is om er nerdy over te doen. De muziek is geniaal en de horror is tegelijk eng en hilarisch. Kijken, maar misschien best niet alleen.

https://www.youtube.com/watch?v=XWxyRG_tckY

Alias Grace

Alias Grace is een miniserie van Netflix, naar een roman van Margaret Atwoord (<3). In de serie vertelt dienstmeid Grace Marks haar levensverhaal – van jonge migrante tot veroordeelde moordenares – aan een knappe dokter, die moet uitmaken of ze werkelijk schuldig is aan moord of niet. Die vraag blijft tot op het eind onbeantwoord en als kijker voel je je constant misleid. Grace kruipt iedere keer een beetje meer onder je vel.

The Bridge

Seizoen 3 van deze uitstekende Deens-Zweedse reeks verscheen recent op Netflix, dus kwamen we er eindelijk toe deze ook te bekijken. Van seizoen 1 en 2 had ik al heel erg genoten, als dat het juiste woord is. Saga Norèn en haar respectieve partners lossen ieder seizoen vreemde moorden op die steeds met elkaar te maken hebben, maar vooral ook een donkere blik op de maatschappij werpen. Niet kijken als je strijkt, tenzij je het Scandinavisch machtig bent.

Guilty pleasures:

The Expanse

Het is in de ruimte én in de toekomst. De mens heeft al enkele generaties een vaste basis op mars en de arbeidersbevolking woont vooral in The Belt van kometen. De Aarde en Mars botsen steeds meer politiek en in de strijd om grondstoffen en The Belt en zijn bewoners komen er natuurlijk het slechtst vanaf. In die wijde Expanse volgen we enkele ruimtereizigers met het hart op de juiste plaats. Het deed mij een beetje denken aan Firefly, omdat ook alle praktische issues van ruimtereizen met veel humor gebracht worden. The Expanse neemt zichzelf soms een beetje te serieus, maar dat vind ik dan weer grappig. Er zijn twee seizoenen te bekijken op Netflix.

Riverdale

Riverdale is een tienerserie die het midden houdt tussen Twin Peaks en Gossip Girl en de perfecte guilty pleasure. Net als Dirk Gently weet je vaak totaal niet wat er nu gaat gebeuren, maar dat is omdat de interne logica soms niet helemaal klopt. Toch ben ik helemaal hooked. Dat het er vingerdik opligt, is net een geruststelling. Het hoeft niet altijd zo verfijnd te zijn? Van seizoen 2 verschijnt er iedere donderdag een nieuwe aflevering op Netflix.

The Defenders

The Defenders is het culminatiepunt van de vier Marvel-series die de voorbije jaren op Netflix verschenen: Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist. In deze serie ontmoeten ze elkaar – toegegeven, soms wel érg toevallig – en nemen ze het op tegen een gezamenlijke vijand. De vier helden zijn nogal verschillend en dat leidt wel vaak tot grappige situaties. En het is ook leuk om Jessica Jones twee jaar na haar eigen serie weer te zien verschijnen (ik denk dat haar serie later dit jaar een seizoen 2 krijgt). Een beetje nerdy allemaal, maar perfect om eens helemaal mee te ontspannen.

https://www.youtube.com/watch?v=4h3m7B4v6Zc

Gotham

Nog een superheldenreeks, hoewel het in Gotham vooral over de schurken van de befaamde stad gaat. We volgen politieagent James Gordon en de jonge Bruce Wayne terwijl ze het opnemen tegen bekende en minder bekende slechteriken. Seizoen 3 is nu te bekijken op Netflix.

Op mijn lijstje

The End of the F*cking World

Deze week stond deze plots te blinken op mijn beginscherm en de trailer ziet er geniaal uit. Ik zag al een paar goeie kritieken verschijnen en ik kan niet wachten om eraan te beginnen.

https://www.youtube.com/watch?v=vbiiik_T3Bo

The Punisher

Frank Castle, of the Punisher, maakte eerder al zijn opwachting in Daredevil, maar is een atypische Marvelheld. De ex-marinier zoekt eigenlijk vooral wraak voor de moord op zijn gezin en wordt daarin wel eens gewelddadig.

https://www.youtube.com/watch?v=lIY6zFL95hE

3 thoughts on “SELFCARE: 10 Netflix-series om deze winter te bingen

  1. Fargo is één van mijn absolute favorieten, zo knap ingeblikt. We zitten nu aan het einde van seizoen 2. Wel moorddadig he? Aan de categorie spannend, voor extra grauwe avonden, zou ik nog True Detective willen toevoegen – seizoen 1 dan, 2 vermengelt naar mijn mening wat teveel personages/verhaallijnen waardoor je ‘er minder inzit’ en voelt ook minder tandenknarsend eng aan. Over seizoen 3 kan ik nog geen uitspraken doen 🙂 Verder ben ik benieuwd naar The Sinner.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *