SELFCARE: loop je hoofd los

Het eerste wat je huisarts je vraagt als je uitgeput of huilend zijn spreekkamer binnenkomt: beweeg je wel genoeg? Ja, wel, daar vraag je iets. Als uit je pyjama komen al een opdracht is, dan sta je meestal niet te springen om er extra lichaamsbeweging bij te nemen. Maar die dokter heeft eigenlijk gelijk. Die lichaamsbeweging geeft je meer vertrouwen in je lichaam en is de perfecte manier om je hoofd eens helemaal los te laten.

Die eerste keer dat je bij klaarlichte dag je huis verlaat in leggings, loopschoenen en een trui die net te sportief voor je is, is zeker een beproeving. Misschien wel meer voor je hoofd dan voor je lichaam. Doorzetten loont, dat kan ik je intussen wel zeggen. Sinds november loop ik twee keer per week en dat gaat steeds vlotter. Ik kijk er zelfs naar uit wanneer ik een ‘work out’-sticker in mijn weekplanning kleef en er ‘lopen’ naast schrijf.

DD101AF7-ED88-4561-8182-07CD618EAF81

Ik ben één van de minst sportieve mensen die ik ken, dus ik ging er eigenlijk van uit dat ik na drie keer lopen wel zou opgeven. Mild zijn voor mezelf en me voorhouden dat een doktersvoorschrift heilig is, haalde me wel door die eerste trillerige middagloopjes. Intussen heeft goesting het over genomen en het idee dat ik extra veel mag snoepen als ik maar op tijd mijn schoenen aanbind. Als jij er nog niet bent, dan geef ik je vijf dingen om in het achterhoofd te houden:

  1. De eerste vijf zijn het lastigst

Aan je eerste vijf kilometer geraken zal het langst duren. Misschien begin je met één minuut lopen gevolgd door één minuut wandelen, tot je aan minuut twintig uitgeput naar huis strompelt. Of je kan meteen vijf minuten lopen voor je een minuut gaat slenteren, maar je vooruitgang gaat in het begin gewoon heel traag. Eens je die vijf bereikt hebt, begint het wel snel te gaan. Bij mij is de tien kilometer intussen goed in zicht en ik zie het daar nog niet eindigen. Gewoon flink doorbijten en je voorhouden dat iedereen sukkelt in het begin. Stel je voor dat je lid bent van de Sukkelclub en dat er coole jasjes zijn (misschien echt een goed idee).

783729B7-AB59-46A1-A4F7-25533401ACFF

  1. Hou je cijfertjes bij

Soms lijkt het alsof je stilstaat en helemaal niet beter wordt in die stomme nieuwe hobby van je. Hou de eerste maanden je cijfers bij en kijk zelf hoe ze veranderen. Ik gebruik daar Runkeeper voor (gratis versie) en die vertelt mij hoeveel, hoe lang en hoe snel ik gelopen heb (en hoeveel calorieën ik verbrand heb, wat ik weer omzet in Twixen). Wil je het echt zichtbaar maken voor jezelf, hou het dan ook op papier bij. Als je alle cijfers onder elkaar ziet, wordt echt wel duidelijk dat je vooruitgang maakt.

Wat ook leuk is, is gewoon een doel maken voor jezelf. Ik wou bijvoorbeeld in totaal vijftig kilometer lopen, maakt niet uit hoe snel of in hoeveel tijd. Daarvoor heb ik een simpele tekening gemaakt van een finishlijn waar ik iedere keer een stuk van kon inkleuren. Wat werkt voor kleuters, werkt meestal ook voor volwassenen die ergens geen zin in hebben.

0F3578DB-9518-4AB9-A2B8-6D488FD6ED7F

  1. Soms gaat het goed, soms gaat het slechter

Zoals ik zei: wees mild. Na die ene keer dat je gelopen hebt als een Olympisch kampioen, ga je sowieso lopen zoals je oma op een vochtige dag. Maar je bent buiten, je hebt je iets te sportieve trui aan en je bent het ook maar gewoon aan het doen hé! Geef jezelf een schouderklopje en een warme douche. Volgende keer beter.

  1. Vind je moment

Misschien loop je het best nog voor de eerste vogel ‘s morgens begint te fluiten, misschien is dat wel je slechtst mogelijke moment. Probeer een paar momenten uit en houd de eerste maanden bij op welk uur van de dag je loopt en hoe dat voelde. Ik dacht altijd dat ik een ochtendmens was wat sport betreft, maar eigenlijk loop ik het best als ik net thuiskom van het werk

03FD77D7-0254-44BC-92E8-344AC18B9B5F

  1. Begin er gewoon aan

Don’t overthink. Trek gewoon je schoenen aan en ga naar buiten. Desnoods loop/wandel je maar een kilometertje, of misschien worden het er meer. Alle tijd die je in je loopschoenen doorbrengt, ben je al aan het winnen. Dus begin er gewoon aan.

A13E6FF4-DEA8-4086-B695-D5371329AB38

* Een goede uitrusting is natuurlijk ook belangrijk. Sinds ik mijn nieuwe loopschoenen heb (Brooks, gekocht bij Runners Lab) ga ik een pak sneller, en in deze tijd van het jaar is een goeie loopmuts en dikke legging ook wel aan te raden.

3 thoughts on “SELFCARE: loop je hoofd los

  1. Dank je ! Dit was precies nog wat nodig was om mij over de streep te trekken om het weer op te pakken. Dus na maanden niet gelopen te hebben, heb ik vanmorgen de eerste paar voorzichtige, langzame kilometers weer gemaakt en ik vond het heerlijk !

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *