BOEK: drie romans voor op je nachtkastje

April was een goeie maand om te lezen: het mooie weer was ideaal om ‘s avonds nog even op het terras te zitten en aangezien ik het een beetje rustig aan deed, las ik iedere avond een halfuurtje in bed. Ik ging ook voor het eerst in jaren nog eens naar de bib. Als je je boeken niet hoeft te betalen, neem je ook eens iets anders mee naar huis. Deze drie romans hebben mijn maand gemaakt en verdienen zeker ook een plek op jouw nachtkastje:

Processed with VSCO with f2 preset

Little Fires Everywhere – Celeste Ng

Deze roman is een kleine (Instagram-)hype en ik snap waarom. De cover is natuurlijk catchy, de titel is intrigerend en het is ook gewoon een goed boek waar je door vliegt. Little Fires Everywhere vertelt het verhaal van twee gezinnen in Shaker Heights, een ‘perfecte’ stad in de VS. Het ene gezin, de Richardsons, woont al generaties in de stad en is het perfecte progressieve gezin. Helemaal naar de zin van mevrouw Richardson. Zij verhuurt ook een woning aan de alleenstaande Mia, een kunstenares, en haar dochter Pearl. Gezin nummer twee dus.

Processed with VSCO with f2 preset

De kinderen van de Richardson worden allemaal aangetrokken door Mia en haar dochter. Mevrouw Richardson feliciteert zich graag met haar intellectuele openmindedness, maar als er onenigheid komt in de vorm van een Chinese baby die door een rijk kinderloos koppel geadopteerd wordt, komen de echte karakters boven. Het mooie aan de roman is dat ondanks de scherpe polarisatie tussen Mia en mevrouw Richardson, je toch elk personage apart kan volgen en begrijpen. Je waant je 338 pagina’s lang écht in Shaker Heights. Ik heb het boek gebinged alsof het een serie was. Aanrader, zeker voor op vakantie.

Processed with VSCO with f2 preset

De roman wordt trouwens ook echt in een serie gemaakt en Reese Witherspoon heeft alvast getekend als producer.

Processed with VSCO with f2 preset

Mrs. Osmond – John Banville

Mrs. Osmond deed mij – een herfstmens – al verlangen naar de zomer. Het is een vervolg op The Portrait of a Lady van Henry James, meer dan een eeuw later geschreven door John Banville. De stijl is een perfecte kopie van hoe James zelf schrijft en de sfeerzetting schreeuwt late 19e eeuw.

Processed with VSCO with f2 preset

Het verhaal zelf volgt de gebeurtenissen in het leven van Isabel Archer, euh Osmond, nadat ze ontdekt dat haar echtgenoot haar misleid heeft. Ze reist door Europa terwijl ze een plan maakt om haar vrijheid terug te winnen. Isabel is niet mijn favoriete hoofdpersonage, maar de manier waarop Banville personages, plaatsen en details beschrijft zijn zo treffend. Alsof je 376 pagina’s een schilder in zijn atelier volgt.

Processed with VSCO with f2 preset

I Am Legend – Richard Matheson

Deze haalde ik niet uit de bib, maar leende ik van Tom die erover vertelde in onze podcast De Bende van het Boek. Zijn enthousiasme, mijn voorliefde voor postapocalyptische romans en de herinnering aan de film, lieten I Am Legend op mijn nachtkastje eindigen. In de roman volgen we Robert Neville. Na een ziekte die over het land geraasd is en waarbij hij zijn vrouw en dochter verloor, vult hij zijn monotone dagen met het beveiligen van zijn huis, aanvullen van zijn voorraad en oh ja, het vermoorden van vampieren.

Processed with VSCO with f2 preset

Anders dan in de recentste verfilming van de roman met Will Smith, heeft de epidemie alle mensen in echte, ouderwetse vampieren veranderd. Bloeddorstig, maar ook met menselijke trekken, en dat maakt het lastig voor Neville. Eerder dan over enge, mythische wezens gaat het over de eenzaamheid van een man die zijn wereld verloren is. Ook het einde van de roman is verrassend en laat je de titel herdenken. En het leest dan nog super vlot, dus schaf je deze maar snel aan voor tijdens je vakantie.

Processed with VSCO with f2 preset

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *