HUIS: minder rommel in 30 dagen

How to lose your clutter in thirty days, het zou de titel van een originele en ongetwijfeld spannende romcom voor op donderdagavond kunnen zijn. Maar het is vooral het lenteschoonmaakproject dat ik deed samen met mijn neef, mijn nicht en mijn zus.

Van maart tot april werkten we iedere dag meer rommel het huis uit. Omdat we het samen deden, hielden we elkaar op de hoogte maar waren we vooral ook accountable. Het moest gebeuren.

8D17BCDF-3D98-4C8C-B6C5-AC065449F421.JPG

Temidden een verhuis (mijn nicht), een huisaankoop (ikzelf) en een verbouwing (mijn zus), kwam onze neef er mee af via Whatsapp. Aangezien we allemaal rommel kwijt moesten, waarom niet samen een 30 Day Declutter Challenge doen? De uitdaging begint klein.

Op dag 1 gooi je 1 item weg. Dat kan een kast zijn of een weeskousje. Op dag 2 gooi je 2 items weg. Misschien een paar oorringen en een koffietas waarvan het oor afgebroken is. Op dag 3 gooi je drie items weg. Je snapt wel waar ik heen ga. Op dag 30 schraap je je laatste rommel samen om aan 30 items te geraken.

Processed with VSCO with f2 preset

Omdat je zo klein begint, is het eenvoudig om ja te zeggen op de uitdaging. Wat mij het meeste vermoeit bij lenteschoonmaken, is net dat je van erg veel spullen tegelijk afscheid neemt. Dat betekent veel tijd en veel stof in één keer. Ideaal om halverwege op te geven en met een groter stort te eindigen dan je begonnen was? Ik denk het wel.

Processed with VSCO with f2 preset

30 Day Declutter Challenge: een aanrader?

Zeker! Klein beginnen, maar uiteindelijk toch meer dan 400 items je deur uitkrijgen: het klinkt te goed om waar te zijn. Maar voor je het weet, zit je auto vol dozen en zakken richting kringloop en begin je het licht weer te zien in je rommelkamer.

Wat ook leuk is, is dat de challenge je leert om kritisch te kijken naar al je rommel. Waarom houd je die theeset/toiletzak/kookboeken nog? Is het omdat iemand ze je gegeven heeft, of omdat ze écht mooi/handig/helemaal jouw ding zijn?

2A42627C-96D7-4B98-815C-B5A4D25A57F6

Ook al is onze challenge al even afgelopen, ik blijf nog altijd dingen tegenkomen die ik nog niet kritisch tegen het licht gehouden heb. Zo blijft het declutteren duren. Nog minstens tot ik ga verhuizen.

Bijkomend was het ook heel leuk om in groep te declutteren. Iedere dag stuurden we elkaar in onze Whatsapp-groep een foto van wat we weg gooiden. Een dagje uitstel kon wel, maar declutteren in groep zorgt ervoor dat je er niet zomaar mee stopt. Op het einde van de challenge zijn we ook allemaal samen op de rommelmarkt gaan staan. Gewoon gezellig.

Bijkomend risico is natuurlijk dat je elkaars rommel gaat adopteren. Maar soms komt iets iemand anders gewoon beter van pas, dus dan is rommel uitwisselen helemaal geen zonde.

Processed with VSCO with f2 preset

Heb ik nu geen rommel meer?

I wish. Mijn huis is nog altijd een stort, maar wel een stort vol dingen die ik leuk vind. Ik kan de komende jaren denk ik wel blijven declutteren, maar als ik er al voor zorg dat er enkel leuke dingen binnenkomen, dan is de helft van het werk al gedaan.

Hier lees je hoe ik het aanpakte voor mijn kleren.

Hoe begin jij aan je grote schoonmaak?

Processed with VSCO with f2 preset

5 thoughts on “HUIS: minder rommel in 30 dagen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *