Het groentepakket: mijn oordeel

Korte keten, lokale boeren steunen, minder plastiek en groenten met rare namen eten: het zijn allemaal wegen die leiden naar “het groentepakket”. Het klinkt naast een heel goed idee helaas ook als: sleuren met extra tassen, small talk met hippies en groenten die je niet kent en uiteindelijk verleppen onderaan je groentela. Omdat ik het niet zomaar wou afschrijven, besloot ik een tijdje geleden om het toch eens uit te proberen.

Ik nam een tweewekelijks abonnement op een groente- en fruitpakket bij de Wassende Maan. De Wassende Maan is een bioboerderij die verschillende abonnementen aanbiedt. Zo kan je ook wekelijks een pakketje aardappelen of een biobroodje gaan ophalen. Om voor een divers aanbod te zorgen, bv. in het vroege voorjaar, werkt deze bioboerderij samen met andere leveranciers. Zo kan er ook een avocado uit Portugal in je pakket zitten, maar dan is die hier met de vrachtwagen geraakt, niet met het vliegtuig.

Processed with VSCO with t1 preset

Ik heb mijn abonnement een klein half jaar en wil graag even evalueren. Omdat het een belangrijk alternatief is voor de  supermarktgroenten die in teveel plastic, van te ver zijn aangeleverd. Maar ook omdat veel mensen wat drempelvrees hebben: ga ik groenten krijgen waar ik niets mee aan kan? Krijg ik het allemaal wel op? En geraak ik wel iedere week op hetzelfde moment op dezelfde plaats om mijn pakket op te halen? Dat waren alleszins mijn bezorgdheden.

Te vaak, te weinig of precies goed?

Bij onze bioboer, kies je zelf of je wekelijks of tweewekelijks een pakket wil afhalen. Omdat onze agenda’s de ene week drukker zijn dan de andere, leek het mij eenvoudigst om iedere andere week een pakket te bestellen. Het duurt vaak ook twee volle weken voor wij alles op hebben. Daarbij moet je natuurlijk kijken hoe lang je groenten houdbaar zijn. Een pompoen gaat makkelijk twee weken mee, maar een krop sla vraagt toch om een snellere verorbering. Mits goede planning, was die frequentie van twee weken perfect voor ons.

Processed with VSCO with m3 preset

Plastiekvrij

Een belangrijke reden om deze way of life eens uit te proberen, was voor mij verpakking. Ik erger mij ongelooflijk aan al het plastic dat nodig is om een komkommer of een zestal appels van bij de producent tot in je keuken te krijgen. Het groentepakket heeft dit voor mij echt opgelost. Ik neem één grote canvas tas mee (dank u, Dille & Kamille) met nog een aantal kleinere stoffen zakjes (besteld bij Kudzu). In die kleine tasjes gaat bijvoorbeeld een krop sla, of de appels als ik die niet overal van tussen wil rapen. Meestal zit er wel iets apart verpakt in het pakket, zoals een tros druiven of verse prinsessenboontjes. Die zitten dan in een papieren zakje, dat je gewoon bij het papier en karton gooit. No harm done.

Wat doe ik met die vreemde groenten?

Op dinsdag versturen de lieve mensen van de Wassende Maan een pakketbrief. Daarin staat voor ieder type pakket welke groenten, fruit en aardappelen er die week klaar staan. De speciallekes worden kort uitgelicht, vaak ook met een link naar recepten op de website van de Wassende Maan. Zelfs als jouw onbekende groente niet uitgelicht staat, dan nog vind je meestal een pak recepten terug op de website.

Processed with VSCO with m3 preset

Ikzelf ben niet echt een receptenvrouw. Ik ga eens door het lijstje met mogelijke toepassingen en verzin meestal zelf iets. Wat koken met groenten – uit de tuin of uit het groentepakket – mij geleerd heeft, is dat er geen enkele groente bestaat die niet tot zijn recht komt in een lekkere risotto, pittige curry of een troostende kom soep.

Prijs

Voor twee pakketten per maand met daarin vier à zes soorten groenten en twee soorten fruit, betaalde ik 33,60 euro. Zelf vind ik dat een heel schappelijke prijs. Zeker omdat ik in combinatie met mijn eigen tuin, nauwelijks nog groenten hoef bij te kopen. Wij zijn dan ook maar met twee thuis en eten af en toe buiten de deur (of we bellen eens naar Pizza Carlo, oeps). Omdat het bedrag iedere maand geruisloos van je rekening gaat en je niet hoeft af te rekenen als je je groenten ophaalt, lijkt het zelfs alsof er geen geld van eigenaar wisselt.

Processed with VSCO with m3 preset

Gemak

Als ophaalpunt koos ik De Walrus in Gent. Aangezien ik daar langs kom op weg van mijn werk naar thuis, is het gewoon even de tram af, groentjes rapen en de tram weer op. Makkelijk zat. Helaas is ons kantoor de voorbije week verhuisd én zit onze eigen verhuis er ook aan te komen. Daarom heb ik ons pakket de afgelopen maand stopgezet. Maar zodra we verhuisd zijn, zoek ik in Kortrijk een goed alternatief. Tips zijn altijd welkom!

Wat zegt mijn bord?

Misschien wel het belangrijkste criterium: is het lekker? Daarop kan ik alleen maar ja antwoorden. De groenten zijn altijd van goeie kwaliteit. Bovendien moedigt het je aan om een keer iets anders te proberen. Ik had aan andijvie enkel slechte herinneringen, maar nu blijkt dat als je die kort meewarmt met je pasta en heel licht laat slinken, andijvie helemaal niet zo dramatisch is als ik mij herinnerde. Als er een overschot aan appels is, dan maak je gewoon appelmoes of appelcake. Iedereen gelukkig.

Processed with VSCO with m3 preset

Een groentepakket geeft je ruimte voor wat verrassing in je voedingspatroon. Als iemand die nogal snel terugvalt op vaste recepten, heb ik er deugd van om binnen dat stramien toch ook te goochelen met verschillende ingrediënten. En om dan te weten dat die niet de halve aardbol hebben afgelegd, om hun microplastics af te schudden voor ze enigzins verlept op mijn bord landen, dat geeft alleen maar extra smaak.

 

One thought on “Het groentepakket: mijn oordeel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *