Mijn eerste moestuin: juni

Als je mijn zon- en alledaagse avonturen al langer volgt, dan heb je vast al vaker posts over mijn moesbeslommeringen en -overwinningen gelezen. Waarom heb ik het hier dan over mijn eerste moestuin? Vorig jaar kochten we ons eigen huisje, dat als belangrijke troef ook een grote tuin had (of toch zeker een diepe). Onze eerste zomer werd de moestuin in de rapte door mijn papa aangelegd en nadien wel gekoesterd, maar vooral op een emotionele eerder dan praktische manier. Er zat geen systeem of uitgebreid Pinterest-bord achter en dit jaar wou ik het anders aanpakken. Als een eerste échte moestuin.

Het dromen en plannen begon dus al vroeg dit jaar. Met ‘De tuin van Mme ZsaZsa’ als bijbel, de zoekterm ‘potager garden’ op Pinterest, het heerlijke ‘The Edible Garden’ zondagmorgen op BBC en enkele bloeiende Instagram-accounts had ik inspiratie te over en geduld te kort (r.i.p. te vroeg uitgeplante en bevroren komkommerplantjes). Er werd een moestuinplan gemaakt, het plan werd stelselmatig en met iedere impulsaankoop in het tuincentrum aangepast, maar mijn eerste moestuin kreeg vorm. Iets te veel vorm, want na drie weken Japan was alles stevig overwoekerd. Maar onder die onbedoelde plantgroei – soms ook met de term ‘onkruid’ aangeduid – groeide wel vanalles. 

Een schets

Voor de volledigheid misschien eerst de plattegrond van mijn tuin even schetsen. De tuin is eigenlijk in vier delen verdeeld. Het is een lange smalle tuin met een pad aan de rechterkant dat over de volledige lengte loopt. Eerst is er een klassieke bloementuin, waar altijd iets in bloei staat en ik zelf nog iedere week iets ontdek. Er staat een perenboom en een pruimenboom en drie tomatenplanten die achteraan de tuin geen plaats meer hadden. Hier is ook een klein terras aan onze veranda en een iets groter rond terras met de tuintafel en rozen, hortensia’s en annabellen. Na dit stuk staat een soort schuur/tuinhuis en daarachter begint de moestuin.

Paprikaplant, klaar voor de aarde

Die is onderverdeeld in negen kleine veldjes, waarvan het eerste overschaduwd wordt door een gigantische braamstruik die ik deze winter niet heb bijgesnoeid. In het eerste stuk staan aardbeien, ajuinen, goudsbloemen, bieslook, framboosjes, rode besjes, peterselie, korenbloemen, rucola, snijbiet, zuring en radijsjes (ga ik zeker niet voor ieder veld opnoemen, want precies toch iets meer dan ik dacht).

Er staan twee compostbakken, zodat ik het compost van de ene in de andere kan keren en er is een bad om insecten en kikkers aan te trekken. Van de kikkers voorlopig nog geen teken, dus ik heb wel al enkele visjes gekocht voor in het bad zodat die de muggenlarven kunnen opeten. Rond het bad staan ook wat wilde bloemen en het wordt langzaamaan echt een biotoopje.

Achter de moestuin hebben we voor onze vakantie alles omgeploegd en gras gezaaid en met onze voetjes aangestampt. Intussen ziet het er al een stuk bucolischer uit, staat er een hangmat op en leggen we er op mooie dagen (altijd tegenwoordig) een picknicklaken. Links heb ik in het najaar al bloembollen geplant en deze week enkele frambozenstruiken gezet. Op de peloeze zelf staan nog twee appelbomen die ‘s morgens en ‘s avonds wat koelte en schaduw geven.

Daar nog eens achter (we zijn er bijna) staan onze bosaardbeien onder de tweede appelboom, samen met enkele hortensia’s en wild gras. Daarachter komt ons kippenhok waar we in juli drie schattige kippetjes verwelkomen. Ik wil ze graag de namen geven van de drie musketiers, maar twijfel nog of ik dan een vierde moet nemen en d’Artagnan noemen. Geef gerust je mening.

Het (moes)tuinjaar

De moes mag even tussen haakjes, want naast groenten en fruit, zijn ook de bloemen in mijn tuin super belangrijk voor mij. Eén van mijn doelen voor 2019 is geen boeketjes kopen. De bloemen op tafel komen sowieso uit de tuin en cadeauboeketjes maak ik ook met alles wat op het moment in bloei staat. Binnenkort bekijk ik eens welke bloemen ik kan drogen om de winter door te komen.

Voor de rest heb ik geen echte moestuindoelen, behalve veel gezelligheid en lekker eten op tafel zetten. In juni waren dat vooral rucola, peultjes, de eerste erwtjes, radijsjes, aardbeien, bosaardbeien, frambozen en zeker tien blauwe bessen (de plant moet nog wat groeien). De tomaten- en courgetteplanten zijn intussen flink aan het groeien, dus juli wordt een genereuze maand.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *