Een tuinboeket: hoe begin je eraan?

Wie wordt er niet blij van verse bloemen op tafel? Ik de laatste jaren iets minder, omdat ik steeds meer hoorde en las over hoe vervuilend de sector is. Niet alleen omdat bloemen vaak vanuit Afrika naar onze supermarkt worden overgevlogen en je ze gewikkeld in onnodig plastic mee naar huis neemt. Er worden ook heel wat pesticiden gebruikt bij het kweken van bloemen. Iets dat goed zou moeten zijn voor de natuur – lekker veel voedsel voor de bijtjes – is dat dus niet. Omdat enkel pessimistisch mokken niemand vooruit helpt, nam ik mij dit jaar dus voor om enkel bloemen uit eigen tuin op tafel te zetten. En omdat ik de wereld niet alleen ga veranderen, vertel ik je hoe!

Het leukste aan tuinboeketten is niet ernaar kijken als ze op je tafel staan en de likes op je Instagram-post – #florals – maar dat je er maanden op voorhand al plezier van kan hebben. Tuinboeketten zijn namelijk een werk van lange adem. Soms knip je de bloemen van vaste planten die al jaren in je tuin staan, of plant je in oktober bloembollen die je in juli prachtige bloemen geven.

Hortensia, duizendblad, reukerwt, alium, cosmos, juffertje in t groen, wild gras

Ik ben nu al aan het bedenken welke bloemen ik volgend jaar in de tuin wil om tuinboeketten van te maken én om van te genieten terwijl ze op hun plaats blijven staan. Want dat is natuurlijk ook belangrijk: bloemen zijn de basisvoeding voor bijen en andere insecten. Kies dus soorten waaruit ze makkelijk kunnen eten en laat altijd meer dan de helft van je bloemen staan.

Eentje van de vroege lente (zie regenjas en wollen trui): tulpen, boshyacint en gele bloem van onbekende soort

Welke bloemen gebruik je voor een tuinboeket?

Ik heb het geluk dat in de tuin van ons huis al heel wat vaste planten stonden, waar ik bloemen van kan knippen: verschillende soorten rozen (waaronder pioenen), hortensia, fuchsia, clematis, vrouwenmantel, varens en sedum (of hemelsleutel).

Ik zette zelf nog lupine, delphinium en duizendblad en hoop dat die ieder jaar zullen terugkeren. Er waren ook overal in de tuin al bloembollen van boshyacinten, sneeuwklokjes en een stevige meiklokjesstok. In oktober plantte ik daar nog bloembollen bij van tulpen, narcissen, ranonkels, verschillende soorten alium en krokussen. Die laatste zijn niet echt geschikt voor tuinboeketten, maar de vreugde als die eerste krokussen bloeien, niet te beschrijven. 

In de moestuin staan naast groenten ook een aantal bloemen die ik zelf gezaaid heb: gipskruid, reukerwten, korenbloem, cosmos, goudsbloem en zonnebloemen. Juffertjes in ‘t groen en een aantal wilde grassen zaaien gewoon zichzelf uit. Dat is wel zo makkelijk.

Er staan ook kruiden die je – in bloei of gewoon als blad – in een boeket kan verwerken. Bieslookbloemen zijn vrolijk paars en salie bloeit ook heel mooi. Lavendel wordt misschien wel meer om zijn bloem gekweekt dan om zijn blad. Rozemarijn en bonenkruid kan je zowel als bloem of als blad toevoegen aan je boeket. Dan ruikt het nog eens heerlijk ook. Daarnaast pluk ik al eens wat fluitenkruid of boerenwormkruid langs het fietspad (altijd kijken voor je remt) of mooie bloemen die ik vind op wandeling of in de tuin van mijn ouders. 

Inspiratie graag

Soms zie ik ook bloemen op Instagram of Pinterest waarvan ik er nog niet aan gedacht heb die zelf in een boeket te proberen. Anne van Inspire Styling is heel goed in overal een boeket in te zien. Volg haar zeker op Instagram als je op zoek bent naar florale inspiratie:

Nog meer inspiratie vind ik op de Instagram-accounts van Blommm, Duizendblad, Brood en bloemen en Floret Flowers. Ik zou ook al eens gewoon browsen op Instagram of door mijn twee bloemenbords op Pinterest (Een boeketje op zijn tijd en Buitenpretjes. Bloemen). ‘Big dreams, small spaces’ is mijn go-to-serie om helemaal verliefd te worden op alles in de tuin. Omdat ze er vaak ook Engelse tuinen in bezoeken, staan bloemen er ook heel centraal. Gewoon Pinterest bij de hand houden en elke bloem die je mooi vindt meteen pinnen.

Je tuinboeket maken

Als ik zin heb in een nieuw boeket, loop ik met mijn snoeischaar door de tuin op zoek naar bruikbare bloemen. Ik snij eerst alles wat me de moeite lijkt en verzamel mijn boeket op de tuintafel. Soms ga ik daarvoor wel twee of drie keer de tuin rond. Je vindt altijd meer dan je denkt. Eens ik alles verzameld heb, kies ik de grootste en bijzonderste bloemen uit om centraal te zetten.

Daarrond verzamel ik dan kleinere bloemen, groen en grassen en zet het allemaal samen in een vaas. Soms gebruik ik een touwtje of een rekkertje dat rond een bussel lente-uitjes kwam om alles samen te houden. Voor de finesses van een boeket schikken verwijs ik je door naar andere kanalen. Die moet ik dringend zelf eens gaan checken, want het laat soms nog wat te wensen over. 

Omdat bloemen in je tuin niet behandeld zijn en niet specifiek gekweekt voor boeketten, blijven ze geen twee of drie weken vers zoals sommige winkelbloemen. Op tijd het water verversen en zorgen dat ze niet in rechtstreeks zonlicht staan, helpt hun levensduur wel verlengen al gaan ze zelfs dan vaak niet langer dan tien dagen mee. Geen probleem, want deze bloemen mogen wel mooi de composthoop op! En daarna maak je gewoon een nieuw boeket. Omdat er altijd iets nieuws in bloei staat, ziet je boeket er iedere keer anders uit.

One thought on “Een tuinboeket: hoe begin je eraan?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *