Op daguitstap naar Rijsel

In juni ontdekten we hoe dicht wij wel bij Lille wonen: een halfuurtje rijden van bij ons thuis of 37 minuten met de trein. Als je een treinticket kopen of parkeren erbij rekent, ben je er nog altijd sneller dan in Gent. Een halfuurtje om vervolgens een hele dag te genieten van gezellige straatjes, toffe koffiebars en lunchplekjes, mooie gevels in Vieux Lille, de schitterende Place de Charles de Gaulle, het gouden Vieille bourse en de best gevulde bloembakken in de hele streek. Ik geef je mijn favoriete adresjes voor een leuke daguitstap in Noord-Frankrijk.

Ontbijten doe je in één van de vele koffiebars van de stad, al zijn die wel een stuk later open dan we in Vlaamse steden gewoon zijn (pas rond 9u30 of 10u). In de zomer zijn er veel plekjes gesloten, maar wij aten heerlijke cinnamon buns en brioche bij Tamper. Deze koffiebar ligt in de oude stad; Vieux Lille waar je valt over de huizen met gekleurde luiken, kasseistraatjes en het beste ochtendlicht.

Ben je te vroeg in de stad voor ontbijt, maak dan een wandeling in de Citadelle de Lille. Dat park is voorzien van veel water, eendjes en ochtendlijke joggers. Er is ook een kleine zoo die ik nog wel eens wil bezoeken met een metekind of twee.

Daarna kan je gaan winkelen in één van Rijsels vele winkelstraten en mini winkelcomplexen. Ik ga sowieso naar Sostrene Grene (een soort Scandinavische Hema) en maak dan nog even tijd voor Habitat en Furet du Nord. Die laatste is een grote boekenwinkel, waar ze ook een uitgebreide platencollectie hebben en heel wat stationary. Geef zeker ook je neus de kost in de theewinkel van Kusmi.

De boekenmarkt van Lille is schitterend als de zon schijnt en mijn Tiny-collectie is dankzij ons eerste bezoek weer een Martine rijker (Martine au Cirque die ik intussen al in vertaling mocht voorlezen aan een nieuwsgierige peuter). Er zijn niet alleen boeken, maar ook (overpriced) postkaarten en poster. Ik zou zeggen: geef vooral je ogen de kost, want deze Vieille Bourse scoort vooral esthetisch eerder dan op overweldigend goed boekenaanbod.

Aan goede lunchadresjes geen gebrek. Je kan in een typisch Noord-Franse brasserie terecht, of een heerlijke Aziatische lunch eten bij Dumplings & Co. Ik dronk er mijn eerste bubble tea (onbegrijpelijkerwijs geskipt in Japan) en wauw, zo raar! Maar ook echt lekker. Die kleine bolletjes die je onderin de beker ziet, duw je kapot tussen je tong en je gehemelte waardoor de smaak ervan (bosbes in mijn geval) vrij komt.

Wil je lunchen in de meest Instagrammable tent van Lille, ga dan naar We are ARA. Het interieur is er in roze en donkergroen en ik at er de lekkere avocado-feta toast. Ze doen ook magische dingen met zoete aardappelfrietjes.

Op de terugweg passeer je natuurlijk aan de Auchan in Roncq om exotische chips, suikerbrood en heerlijke rosé in te slaan. Zo geniet je nog dagen na van je daguitstap.

One thought on “Op daguitstap naar Rijsel

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *