Wat ik geleerd heb uit tien dagen zonder boodschappen

Boodschappen kunnen al eens leuk zijn om te doen, maar eerlijk: wie ligt niet liever in de zetel met een goed boek? Koken met wat je al in huis hebt, scherpt bovendien je culinaire creativiteit aan. Twee jaar geleden besloot ik om uit te proberen hoe lang ik zonder boodschappen kon (elf dagen zonder een stap in de supermarkt!) en ik was benieuwd hoe het nu zou uitpakken. Ik heb alleszins al zeven belangrijke dingen geleerd die ik graag met je deel. 

1. Geen boodschappen doen, betekent meer tijd voor leuke dingen

Niet iedere twee dagen naar de winkel moeten is de beste tijdsbesparende maatregel ooit. Echt waar. Ik kon iedere avond eerst nog een halfuurtje lezen in de zetel omdat ik sowieso niet naar de winkel moest. Oké, ik moest wel af en toe in de donkere krochten van mijn voorraadkast en diepvriezer kruipen waar ik anders liever niet kom, maar dat kan op blote voeten en eventueel zelfs chillpants. 

2. Patatjes zijn ook een groente

Ik heb lang niet graag aardappelen gegeten, omdat ik bij een patat altijd dacht aan dat droge, gele ding dat je bij je vleesje en je groente at. Breaking: dat hoeft niet zo te zijn. Natuurlijk at ik altijd wel graag puree, gratingpatatjes, kroketten en frietjes, maar je kan echt nog meer doen met dat gele goud. Je gooit het gewoon in een stoofpotje of doet het bij gebrek aan echte groenten in je groentencurry. Mijn enthousiasme heeft mogelijk ook te maken met hoe leuk het is om aardappelen te oogsten

Ster van de week was deze curry, hier als restje al in de vorm van zijn plastic doosje. Ingrediënten: wortels, patatjes, ajuin (en misschien een restje selder?), erwtjes, rijst, quinoa, tomatenstukjes, kokosmelk, currykruiden, kurkuma en paprikakruiden

3. Ken je basisrecepten

Wil je echt creatief gaan doen met je restjes, dan is het wel handig als je een aantal basisrecepten hebt. Weten hoe je een lekkere pesto, curry of chocolat chip cookie maakt, geeft je veel ruimte om te gaan experimenteren met andere ingrediënten. 

4. Alles is beter met parmezaanse kaas

Maar dat wist je misschien al.

5. “Goed verscheen is goed dooreen”

Of dat zegt mijn mama toch altijd als iets zo hard gemengd is dat je niet meer ziet wat er allemaal in zit. Wat ik bedoel is dat alles met elkaar combineren valt, als je maar goed roert. Als je tijdens het koken voor vijf man plots merkt dat je nog maar een half handje rijst hebt, dan doe je er gewoon ook nog dat halve handje quinoa bij en roer je het samen door de curry. De vijf man (oké, incl mezelf) was echt enthousiast. 

6. If you can’t beat it, eat it

Staat je tuin vol met ongeplande planten, ook wel ‘onkruid’ genoemd? Misschien kan je in plaats van ze allemaal aan je kippen of composthoop te geven, ze gewoon zelf proberen op te eten. Pesto van brandnetel en melganzevoet? Heerlijk! En je tuin is meteen ook opgeruimd.

onkruidpesto met kerstomaatjes uit de tuin en diepvrieserwtjes

(Pluk de toppen van de brandnetelplant en blancheer ze een minuutje in kokend water. Vermaal een klein handje noten en een teentje look met een stuk parmezaanse kaas. Doe de brandnetels, melganzevoet en wat verse kruiden uit je tuin erbij, samen met een goede squeeze citroensap, een paar draaien peper en een flinke scheut olijfolie. Nog een paar keer draaien met je keukenrobot, proeven en met pasta en verse groentjes serveren.)

7. Dit is het beste recept voor Amerikaanse pannenkoeken

Als je yoghurt, cornflakes en brood op zijn, zit er nog maar één iets op: pannenkoeken voor ontbijt. Ik was al even op zoek naar het perfecte recept voor dikke Amerikaanse pannenkoeken en ik heb het gevonden! Meer nog, ik had zelfs alles in huis om het klaar te maken! Soms zit het leven gewoon mee. Behalve dat er nog maar ahornsiroop was voor één persoon. Gelukkig had ik net driebessengelei gemaakt die er ook heerlijk bij was. Oh ja, het recept vind je hier. 

One thought on “Wat ik geleerd heb uit tien dagen zonder boodschappen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *